Nog nooit een Pavlova gemaakt? Dan moet dit de eerste keer zijn. Hier in Taart bij de Thee namelijk een super lekker recept voor een zomerse pavlova met limoen, aardbeien en witte rum. Eigenlijk een soort ‘Strawberry Daquiri meets meringue’ taart.
De heerlijk luchtige schuimtaart is vernoemd naar de Russische Anna Pavlova, één van de beroemdste en meest lichtvoetige ballerina’s ter wereld. Die roem vergaarde zij vooral door haar prachtige, dramatische uitvoering van ‘De stervende zwaan’. Ze overleed trouwens zelf aan een longontsteking, in het befaamde hotel Des Indes in Den Haag, toen ze pas 49 jaar oud was.
Over wie nou het recept én de benaming van de pavlova op de kaart heeft gezet, wordt al jaren gestreden tussen Australië en Nieuw-Zeeland. Was nou – ergens in de jaren 20 van de vorige eeuw in Wellington (NZ) – haar volumineuze, sneeuwwitte tutu met tule en bloemen de inspiratiebron voor deze verrukkelijke taart? Óf was het toch juist haar lichtvoetigheid die een Australische kok inspireerde tot het maken van deze lichte, luchtige lekkernij? Maakt voor ons eigenlijk niet zo veel uit. Pavlova’s zijn gewoon heel erg lekker, als taart en als dessert. En deze zomerse variant helemaal!
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE ZOMERSE PAVLOVA
voor de meringue bodem:
- 4 eiwitten
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram witte basterdsuiker
- 3 zakjes vanillesuiker
- 1 eetlepel maizena
- 1 theelepel witte azijn
- mespuntje zout
- een bakplaat met bakpapier
voor de vulling:
- 200 gram mascarpone (goed gekoeld)
- 150 ml slagroom (goed gekoeld)
- zakje vanillesuiker
- 3 eetlepels fijne kristalsuiker
- 1 of 2 eetlepels witte rum
- sap van 1 limoen
voor de topping:
- 300 gram aardbeien
- 150 gram rode bessen
- handjevol kersen
- grove rasp van 1 limoen
- poedersuiker
verder:
- vetvrije beslagkom
- zesteur
BEREIDING
van de bodem:
- Verwarm de oven voor op 130 graden (115 graden voor een heteluchtoven) en teken een cirkel van ∅25cm-30cm op het bakpapier
- Klop de eiwitten op niet te hoge snelheid wit en stijf
- Mix er nu beetje bij beetje de kristalsuiker met basterdsuiker, vanillesuiker en het zout doorheen en dan de azijn en maizena. Het eiwitmengsel moet mooi glanzend wit zijn en zo stijf dat je er ‘pieken’ uit kunt trekken en de kom op z’n kop kunt houden
- Schep het eiwitmengsel met een lepel op de cirkel en smeer de rand een beetje omhoog
- Zet de bakplaat dan in de oven en draai de temperatuur meteen terug naar 100 graden (90 graden hetelucht)
- Bak de meringuebodem in 75 minuten droog aan de buitenkant maar nog ‘chewy’ van binnen
- Draai de oven uit en laat de bodem in de oven met een dichte deur volledig afkoelen
van de vulling:
- Was en droog de aardbeien, bessen en kersen
- Mix de mascarpone in een beslagkom even los met de vanillesuiker
- Voeg de slagroom en de suiker toe en mix weer door tot het roommengsel bijna stijf is
- Trek met een zesteur kleine schilletjes van de limoen of gebruik een grove rasp
- Pers de limoen; voeg het sap én de rum toe aan de room en mix nog even door elkaar
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien en halveer ze
- Schep het roommengsel over de meringue-bodem
- Verdeel hier het fruit over, dit mag lekker rommelig, en strooi er de limoenschil overheen
- Nu nog een beetje poedersuiker om het helemaal af te maken en klaar!
Hoewel deze zomerse pavlova eigenlijk al een soort taart en cocktail in één is, drinken we er natuurlijk een heerlijke thee bij. Onze zomerthee T32 HOT SUMMER COOLDOWN matcht echt perfect. En heel toepasselijk is ook T09 WHITE SENSATION hier erg lekker bij.
Geniet ervan!
♥ MOnique