Misschien wel de lekkerste cheesecake die je ooit geproefd hebt, deze witte chocolade cheesecake met framboos. Al is het bijna onmogelijk om zoiets met grote stelligheid te beweren; er zijn zoveel verrukkelijke varianten. Je weet het dus pas zeker als je deze taart bakt én eet. Maar ik ga graag de uitdaging aan en een podiumplek verdient-ie zeker! Daarom hier dit heerlijke Taart bij de Thee recept.
Het is bovendien ook een mooie taart, door de prachtig gekleurde frambozen-swirl bovenop. De combinatie van de zoete roomkaasvulling met de friszure, fruitige frambozensaus die er doorheen gaat, is in alle opzichten meer dan geslaagd.
En uiteraard wordt – net zoals bij alle cheesecakes, maar helemaal bij deze lekkerste cheesecake ooit – je geduld flink op de proef gesteld; eigenlijk is dat het enige nadeel (nou ja, en de calorieën dan). Hij moet echt minstens 8 uur in de koelkast ‘rijpen’ voordat je hem mag aansnijden. Maar dan is het ook echt genieten geblazen!
BENODIGDHEDEN VOOR EEN WITTE CHOCOLADE CHEESECAKE MET FRAMBOOS (12 personen)
Voor de bodem:
- 160 gram biscuit kruimels (bijv. Digestives)
- 80 gram roomboter
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
Voor de frambozensaus:
- 350 gram diepvries frambozen
- 2 eetlepels suiker
- beetje water
- 1 eetlepel maïzena
Voor de roomkaasvulling:
- 680 gram roomkaas op kamertemperatuur
- 300 gram witte chocolade in kleine stukjes (kies echt voor een goede kwaliteit)
- 4 eetlepels niet geklopte slagroom
- 80 ml melk
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 3 eieren op kamertemperatuur
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel bloem
Voor de topping (optioneel):
- (verse) frambozen
Verder:
- springvorm van ongeveer 22 cm doorsnee
- (steel)pan met dikke bodem
- zeef
BEREIDING
Van de bodem:
- Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier
- Smelt de boter en meng hier de kruimels, het zout en de vanillesuiker doorheen
- Doe het koekmengsel in de springvorm en druk stevig aan op de bodem
Van de frambozensaus:
- Doe de bevroren frambozen samen met de suiker, maïzena en een beetje water in de pan en breng het geheel aan de kook
- Laat de frambozen vervolgens 5 minuten doorkoken tot een gebonden saus
- Giet de saus door een zeef om de pitjes eruit te halen en laat afkoelen
Van de vulling:
- Verwarm de oven voor op 160 graden, vul een ovenschaal met warm water en plaats deze onderin
- Doe de slagroom, de melk en de chocoladestukjes in de pan en laat de chocola al roerende langzaam smelten
- Mix in de beslagkom de roomkaas en de suiker in 3 à 4 minuten goed los en meng er de bloem doorheen
- Voeg één voor één de eieren toe; mix steeds tot het goed gemengd is. Mix er dan het vanille-extract en de gesmolten chocola doorheen
- Nu giet je de helft van het beslag op de koekkruimelbodem; vervolgens verdeel je hier 4 eetlepels frambozensaus overheen
- Giet het resterende beslag in de vorm en schep er weer 4 eetlepels frambozensaus overheen; marmer de saus met de punt van een mes door het beslag voor een mooi swirl-effect
- Plaats de vorm in de oven en breng de temperatuur terug naar 145-150 graden. Bak de cheesecake in ongeveer 1 uur gaar; hij is dan nog een beetje wiebelig in het midden
- Laat de taart nog een uur in een dichte oven staan, haal hem er dan uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur
- Om ervoor te zorgen dat dit inderdaad de lekkerste cheesecake ooit wordt, zet je de met plastic afgedekte vorm vervolgens minstens 8 uur in de koelkast
- Decoreer eventueel met wat verse frambozen en serveer er de overgebleven frambozensaus bij
En nu mag je eindelijk proeven! Echt zóó lekker. Helemaal met een kop thee erbij natuurlijk. Er zijn 2 witte theemelanges die er fantastisch bij combineren, namelijk T09 WHITE SENSATION en T99 FOR EVER AND EVER. Geef je de voorkeur aan een zwarte theemelange? Kies dan voor T22 ORANGE IS THE NEW BLACK, ook een prima match bij deze taart.
En, is het de lekkerste cheesecake die je ooit zelf gebakken hebt?
♥ MOnique