Thee met een goed verhaal…
The Boston Tea Party, klinkt als een chic feestje toch? Nou… nee, dat was het zeker niet! Maar wat dan wel?
Hoe een uit de hand gelopen conflict over thee ruim 250 jaar geleden leidde tot de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten.
🍃☕ In de 18e eeuw was thee echt BIG business. Een wereldwijde, bijzonder lucratieve handel gedomineerd door de Nederlanders en de Engelsen.
Thee was letterlijk hot, zeker in de Amerikaanse koloniën, die destijds onderdeel waren van het Britse Rijk. Per hoofd van de bevolking dronken ze daar zelfs nog meer thee dan in Engeland zelf.
⛵🌎 Al die thee moest geïmporteerd worden uit China en dat ging vooral via de machtige British East India Company en de ons bekende VOC.
En de thee was duur, niet alleen door de enorm lange reis vanuit Azië, maar ook vanwege belastingen die door de Britse regering werden opgelegd.
Dus de Amerikaanse thee-importeurs moesten belasting afdragen om de Engelse schatkist te spekken. Een mooie bron van inkomsten.
En bovendien werden die belastingen bepaald door een parlement in Londen waarin de Amerikaanse kolonisten géén zitting mochten hebben.
Dus wél belasting betalen, maar zeggenschap ho maar!
😤💷 Dat leidde uiteraard tot steeds meer frustratie. Wat dachten die Engelsen wel!
De uiteindelijke druppel? De Tea Act van 1773.
Deze wet gaf de Britse East India Company namelijk het alleenrecht om belastingvrije thee te verkopen in de Amerikaanse koloniën. Oneerlijke concurrentie waardoor locale handelaren buitenspel werden gezet.
Dus het escaleerde, en niet zo’n beetje.
⚔️😠 Op 16 december 1773 lagen er 3 Engelse boten volgeladen met thee in de haven van Boston te wachten om gelost te worden.
Ergens diep in de nacht enterde een groep vermomde kolonisten onder leiding van Samuel Adams deze schepen om vervolgens de complete lading, 342 kisten met in totaal maar liefst 42.000 kilo thee, overboord te gooien.
De Boston Harbor gevuld met zo’n 200 miljoen kopjes thee, dat kun je wel een uit de hand gelopen feestje noemen!
🙃🗽 ‘No taxation without representation’: zo is deze Boston Tea Party de geschiedenis in gegaan als een symbool van protest tegen belastingdruk en Engelse inmenging én als de aanloop naar de Amerikaanse Revolutie.
Een lading thee die de wereld op z’n kop zette.
Fast forward en met een schuin oog naar vandaag: nu zijn het de importheffingen van Trump die dagelijks de headlines domineren en wereldwijd een enorme impact hebben.
Laten we zien hoe dát afloopt… keep calm and have some tea ☕🍃