Deze week in Taart bij de Thee een Tarte Tatin, de wereldberoemde omgekeerde appeltaart met Franse roots.
Het verhaal gaat dat de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, uitbaatsters van hotel Tatin in een dorpje ergens in Midden-Frankrijk, in 1889 per ongeluk deze taart hebben ontdekt. Door drukte, afleiding of wat dan ook, waren ze vergeten op tijd een dessert voor de lunch te bereiden. In allerijl gooide Stéphanie (Fanny voor intimi) wat appels met suiker en boter in een pan, bedekte deze met een laag deeg en zette alles snel in de oven. En voilà, de geboorte van een legendarische lekkernij. En het hotel bestaat trouwens nog steeds.
Het voordeel van zo’n Tarte Tatin is dus dat je hem snel kan maken maar ook dat je de taart vrijwel direct kan eten. Dus je zelfbeheersing wordt niet lang op de proef gesteld. Aan de slag dan maar.
BENODIGDHEDEN VOOR EEN TARTE TATIN VOOR 8 – 10 PERSONEN
Voor het deeg:
- 8 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
Voor de vulling:
- 6 grote appels, bijvoorbeeld Elstar (gebruik in ieder geval géén moesappels)
- 175 gram kristalsuiker
- 2 eetlepels water
- 50 gram roomboter
- beetje grofgemalen zeezout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
Verder:
- steelpan met een dikke bodem
- quichevorm van ongeveer 26cm doorsnee
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden voor een heteluchtoven)
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en vet de vorm in
- Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en bestrooi ze met kaneel
- Verwarm de suiker in een steelpan met dikke bodem en laat langzaam smelten; houdt de pan hierbij in beweging want de suiker kan aanbranden
- Voeg voorzichtig het water toe, roer door en laat het mengsel verder karamelliseren.
- Haal de pan van het vuur als het mengsel een mooie karamelkleur heeft
- Roer er dan de roomboter en vanillesuiker doorheen
- Giet de karamel in de vorm en leg hier cirkelsgewijs de stukken appel op
- Stapel de bladerdeegplakjes op elkaar en rol deze uit tot een ronde lap die wat groter is dan de bakvorm
- Leg het deeg vervolgens op de appelstukken en druk het aan, vooral ook rondom bij de rand zodat er niets meer uitsteekt
- Prik overal met een vork in het deeg en maak in het midden een klein gaatje
- Zet de vorm nu in de oven en bak de taart in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin
- Haal hem dan uit de oven en laat eerst 10 minuten afkoelen voordat je de taart omdraait op een groot bord of schaal; let op er loopt heet caramel/appelvocht uit.
En klaar is Kees!
Deze Tarte Tatin is het allerlekkerst als je hem eet terwijl-ie nog lauwwarm is. Heerlijk bij de thee natuurlijk, zoals bij T20 LOVE YOU HONEY voor de rooibosliefhebber, of bij kruidenmelange T07 JUST RELAX & ENJOY, maar ook verrukkelijk als dessert met een bolletje roomijs. Jummie, smullen maar.
MOnique