Zeg Nederland en elke buitenlandse toerist denkt meteen aan molens, melk, kaas, tulpen en niet te vergeten aan stroopwafels! Daarom in Taart bij de Thee een recept voor stroopwafel cupcakes met botercrème; veel Hollandser kun je het niet krijgen. Onze nationale trots, echt Dutch Delight ten top. Ook perfect voor Koningsdag.
De stroopwafel vindt z’n oorsprong in Gouda maar tegenwoordig worden deze koeken wereldwijd geëxporteerd naar meer dan 40 landen. Inmiddels zijn er ook allerlei stroopwafelvarianten te koop. En je kunt ze dus als ingrediënt gebruiken.
We kiezen hier bewust voor een echt cakebeslag, dus mét boter. Daarom is het officieel ook geen muffin (want daar gaat olie in), al heeft-ie d’r in dit geval wel de afmetingen van. Het is dus een flinke hap, zo’n uit de kluiten gewassen stroopwafel cupcake. Mocht je dat onverhoopt een probleem vinden, dan kun je ‘m gewoon gezellig met z’n tweeën delen.
BENODIGDHEDEN VOOR 8 GROTE STROOPWAFEL CUPCAKES MET BOTERCRÈME
Voor het cake beslag:
- 200 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- mespunt zout
- 80 ml melk
- 2 eieren
- 2 eetlepels ahornsiroop (maple syrup)
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel kaneel
- 120 gram roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram roomboter stroopwafels in stukjes
Voor de botercrème :
- 175 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram suikerbakkerspoeder of poedersuiker
- zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 8 kleine stroopwafeltjes
- (keuken)stroop
Verder:
- muffin bakblik
- 8 grote papieren muffinvormpjes
- plastic spuitzak met grove spuitmond
BEREIDING CUPCAKES
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven)
- Zet de papieren muffin vormpjes in het bakblik
- Mix de basterdsuiker samen met de roomboter en de kaneel goed door
- Voeg er dan de melk, de ahornsiroop en het vanille extract aan toe en mix alles door elkaar
- Nu gaan de eieren er één voor éen bij, steeds goed doormixen
- Zeef er nu de bloem met het bakpoeder en het amandelmeel boven en meng alles tot een glad en vrij stevig beslag
- Spatel er vervolgens de stukjes stroopwafel doorheen en verdeel het beslag over de muffinvormpjes
- Zet het muffinblik nu in de oven en bak de cakes in ongeveer 20 minuten goudbruin
- Haal de stroopwafel cupcakes dan uit de oven en laat ze helemaal afkoelen
BEREIDING BOTERCRÈME
- Mix de roomboter zacht met de vanille suiker en voeg er beetje bij beetje de poedersuiker aan toe. Blijf vooral heel lang (minimaal 10 minuten) mixen tot het een gladde, witte crème is
- Voeg nu de ahornsiroop en het water toe en mix nog even door en je botercrème is klaar
- Doe de crème in een spuitzak en spuit een mooi, decoratief rondje bovenop elke cakeje
- Giet hier nu nog een beetje stroop overheen en zet er een klein stroopwafeltje in, en een vlaggetje 🙂
- En klaar is Kees. Zó lekker!
Deze stroopwafel cupcakes zijn echt heerlijk bij de thee. De T05 OH BLACK BETTY bijvoorbeeld, onze zwarte Assam thee met stukjes vanille, of T22 ORANGE IS THE NEW BLACK. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een lichte, subtiel zoete thee, zoals T09 WHITE SENSATION.
Enjoy your tea!
♥ MOnique