Deze week in Taart bij de Thee een heerlijk recept voor een strawberry sponge cake, een variatie op de beroemde Victoria Sponge cake uit Engeland.
Naar het schijnt was Queen Victoria, de vorstin die in de 19e eeuw maar liefst 63 jaar lang de scepter zwaaide over het Britse Rijk, verzot op taart. En met name voor een sponge cake kwam ze spreekwoordelijk ‘s nachts het koninklijke bed uit. Vandaar dat er zo’n taart naar haar vernoemd is. Het is nog steeds één van de meest gegeten taarten; voor de Engelsen geen Tea Time zonder Victoria Sponge cake.
Zoals gezegd, is dit een variant. Met strawberries and cream – hoe Engels wil je het hebben – én een vleugje munt. En het is er eentje die niet gestapeld wordt, geen sandwich dus, want dat eet vaak zo lastig. Eigenlijk bak je in één keer 2 kleinere taarten. Super praktisch, want als je wilt kun je 1 cakebodem invriezen en deze later opeten. Of je geeft één van de taartjes kado. Je kent vast wel iemand die je daar heel gelukkig mee kunt maken!
BENODIGDHEDEN VOOR 2X EEN STRAWBERRY SPONGE CAKE (5 – 6 PERSONEN PER TAARTJE)
Voor de cake:
- 170 gram witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 170 gram roomboter
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 2 zakjes vanillesuiker
- 3 eetlepels melk
Voor de room:
- 200 gram crème fraîche
- 250 ml slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
- 50 gram fijne kristalsuiker
Voor de topping:
- 1/2 pot goede aardbeienjam
- 500 gram aardbeien, gehalveerd
- 1 eetlepel grove kristalsuiker
- fijngesneden, verse munt blaadjes
Verder:
- springvorm van ongeveer 18-20 cm doorsnee
- een blender of staafmixer
BEREIDING
Van de cake:
- Verwarm de oven voor op 165 graden (heteluchtoven)
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in
- Mix alle ingrediënten voor de cake in een paar minuten tot een glad beslag
- Spatel het beslag nu in de springvorm en bak de cake in 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar
- Haal de cake dan uit de oven en laat 5 minuten afkoelen voordat je de vorm verwijdert; laat hem dan helemaal afkoelen
Van de room, de topping en de taart:
- Klop de slagroom met de crème fraîche, de suiker en de vanillesuiker stijf en zet het roommengsel in de koelkast
- Was en droog de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze doormidden
- Roer de aardbeienjam even los
- Snij de afgekoelde cake overdwars doormidden zodat je 2 taartbodems krijgt
- Bestrijk de opengesneden kanten met de aardbeienjam
- Spatel hier het roommengsel overheen
- Verdeel de gehalveerde aardbeien over de room
- Doe de suiker en de muntblaadjes in een blender en maak er muntsuiker van
- Strooi deze muntsuiker tenslotte over de aardbeien en je strawberry sponge cake is ready to eat!
En nu dan de thee. Om lekker in stijl te blijven kun je bij zo’n strawberry sponge cake kiezen voor een echte klassieker, namelijk T06 TEA, MY DEAR?, een hoogwaardige Ceylon thee. Of voor T02 SOME SHADES OF GREY, een mooie earl grey darjeeling. Maar omdat het toch een taart met een twist is, zal ook T13 DOUBLE MINT FOR ME een verrassende match zijn. Probeer maar eens.
Enjoy your tea and your cake!
♥ MOnique