De echte winter is buiten nog in geen velden of wegen te bekennen met temperaturen rond een graad op 10. Maar binnen maken we het wel winters knus en gezellig met een knapperende haardvuur en brandende kaarsjes. Daar hoort natuurlijk ook iets lekkers bij. Wat dacht je van een stoofperen taartje? Perfect voor deze tijd van het jaar. Als je nog nooit stoofperen gemaakt hebt, dan kun je het nu eindelijk eens proberen. En de combinatie van de peren met het zanddeeg én de room is echt super lekker. Ook heerlijk als dessert, voor kerst bijvoorbeeld.
BENODIGDHEDEN VOOR EEN STOOFPEREN TAARTJE VOOR 10 PERSONEN
Voor de stoofperen:
- 6 middelgrote stoofperen
- 75 gram suiker
- 2 kaneelstokjes
- 4 kruidnagels
- schil van een halve sinaasappel
- schil van een halve citroen
- 250 ml rode vruchtensap (of 125 ml rode wijn en 125 ml rode vruchtensap)
- flinke scheut rode port
- een pan met deksel
Voor de taart:
- een springvorm van ongeveer 23 cm doorsnee
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 125 gram lichte basterdsuiker
- 125 gram roomboter in blokjes gesneden, op kamertemperatuur
- 2 eieren
- een mespunt zout 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel kaneel
- een beslagkom
- poedersuiker
Voor de room:
- 125 ml slagroom
- 200 gram Philadelphia roomkaas
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
BEREIDING STOOFPEREN
- Schil de peren met een dunschiller, verwijder het steeltje niet
- Los in de pan de suiker op in het vruchtensap en voeg kaneelstokjes, kruidnagels, de rode port en de sinaasappel- en citroenschil toe
- Zet de geschilde peren in de pan
- Breng het vocht aan de kook en laat de peren nu in ongeveer 1 uur zachtjes gaar koken
- Haal de stoofperen na een uur uit de pan (voorzichtig optillen aan het steeltje) en laat ze afkoelen en goed drogen
- Zeef het kookvocht en laat dit vervolgens onder af en toe roeren op een laag vuur indikken tot siroop
- Maak ondertussen de room
- Mix hiervoor de slagroom bijna stijf met de suiker en de vanillesuiker
- Voeg de Philadelphia roomkaas toe en mix nog even goed door
- Zet de room nu tot gebruik in de koelkast
BEREIDING TAART
- Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden (155 graden voor een hete luchtoven) en vet de springvorm in
- Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout boven een beslagkom
- Voeg nu de blokjes boter toe en meng dit met je handen goed door elkaar tot een kruimelig deeg
- Meng er nu de suiker en vanillesuiker doorheen en de losgeklopte eieren
- Kneed er nu snel een soepel, een beetje plakkerig deeg van
- Druk het deeg met je handen uit op de bodem van de springvorm en iets omhoog tegen de rand
- Halveer nu 5 stoofperen en verwijder het klokhuis; let op, één peer blijft heel, inclusief steeltje
- Verdeel de 10 helften kloksgewijs over het deeg in de bakvorm en zet de hele peer in het midden, druk de peren een beetje in het deeg
- Zet de vorm in de oven en bak het stoofperen taartje in ongeveer 30 tot 35 minuten gaar
- Haal de taart uit de oven en laat hem even afkoelen
- Giet nu de ingedikte siroop met een lepel over de peren; hierdoor gaan ze mooi glanzen
- Bestrooi het stoofperen taartje tenslotte met poedersuiker. Mmmmm…. lekker!
Deze taart kun je zowel lauwwarm als koud eten. Verdeel hem in 10 punten en doe bij elk stuk een flinke eetlepel van de room. En drink er vooral ook een lekkere kop Thee van ’t Huis bij, bijvoorbeeld onze heerlijke winterthee T34 A WARM WINTER WELCOME. En als je wel van een beetje pit houdt is ook T15 COME ON, SPICE IT UP een aanrader.
Of het nou koud is of niet, hier word je warm van!
♥ MOnique