We gooien er hier in Taart bij de Thee weer eens een beproefd recept voor carrot cake tegenaan, gewoon omdat een lekkere worteltaart altijd een niet te versmaden klassieker is. En dit keer is het ook echt letterlijk een cake in de Nederlandse zin van het woord, dus langwerpig; heel gemakkelijk om er dikke plakken van te snijden.
Dit recept is geïnspireerd op de befaamde carrot cake die je in het Amsterdamse aan de Prinsengracht bij het altijd gezellige Buffet van Odette op de menukaart kunt vinden. Smeuïg en zeer smakelijk. Het liefst wil je natuurlijk geloven dat worteltaart in het algemeen en deze in het bijzonder heel gezond is en helemaal past in de eet-meer-groente-trend. En ja, er zitten inderdaad best wat wortels in, én noten, maar eerlijkgezegd, zonder de overige veelal calorierijke, minder verantwoorde en absoluut onontbeerlijke ingrediënten zou het nóóit wat worden.
Het allerlekkerst is deze carrot cake eigenlijk als je de cake een dag laat staan, ingepakt in de folie; wordt-ie nóg smeuïger van. En dan pas de icing erop. Maar mocht het niet lukken je geduld zo lang op de proef te stellen, geen nood. Ook als je er direct op aanvalt, is hij heerlijk!
BENODIGDHEDEN VOOR DIT RECEPT VOOR CARROT CAKE
Voor de taart:
- ongeveer 400 gram winterwortel
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 175 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- ½ theelepel zout
- 1½ theelepel kaneel
- ½ theelepel piment
- 1½ deciliter zonnebloemolie
- 60 ml versgeperst sinaasappelsap
- 1 eetlepel citroensap
- 100 ml karnemelk
- 3 eieren, losgeklopt
- 50 gram walnoten, in stukjes
- 3 eetlepels gemalen kokos
- 40 gram blanke rozijnen
Voor de icing:
- 200 gram roomkaas
- rasp van een halve citroen
- sap van een halve citroen
- 50 gr zachte roomboter (ongezouten)
- zakje vanillesuiker
- 100 gram poedersuiker
Verder:
- cakeblik
BEREIDING
van de cake
- Bekleed de cakevorm helemaal met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden voor een heteluchtoven)
- Rasp de wortels en breek de walnoten in stukken
- Meng meel, suiker, vanillesuiker, zout, bakpoeder, kaneel en piment door elkaar en roer hier de losgeklopte eieren doorheen
- Voeg nu de geraspte wortel, walnoten, kokos en rozijnen toe en meng alles door elkaar
- Giet er vervolgens langzaam de olie bij en blijf steeds goed roeren
- Tenslotte voeg je hier nog de karnemelk en het sinaasappelsap aan toe; roer nog even goed door tot een mooi beslag
- Verdeel het mengsel gelijkmatig in de cakevorm, zet het blik in het midden van de oven en laat de cake in ongeveer 45 minuten gaar bakken
- Haal de vorm uit de oven, laat 5 minuten staan, keer dan om op een rooster en laat de wortelcake helemaal afkoelen
van de icing
- Mix eerst de boter glad en romig en mix hier vervolgens de roomkaas doorheen
- Roer er nu het citroensap door en voeg de poedersuiker toe, het geheel even goed doormixen tot een gladde massa en vervolgens het citroenrasp er doorheen roeren
- Laat de icing een half uur opstijven in de koelkast en smeer het mengsel dan lekker dik over de wortelcake
- Snij de cake in flinke plakken en smullen maar!
Mijn favoriete thee bij deze carrot cake is T512 SUPRISE, SURPRISE; vind ik echt een perfecte match, deze wit/groene theemelange met onder andere kaneel, amandel en sinaasappel. Maar ook onze T02 SOME SHADES OF GREY, een traditionele earl grey thee, smaakt geweldig bij zo’n taartklassieker, probeer maar eens. Da’s echt genieten!
♥ MOnique