Ben jij ook dol op salted caramel brownies? Dan moet je dit recept echt eens proberen!
Een goede brownie is sowieso een caloriebom, maar dat maakt ‘m juist zo lekker. Met veel echte chocolade, suiker, eieren en roomboter. Hij moet smeuïg zijn en compact, ‘rich’ zeggen ze in Amerika. En deze salted caramel brownies hebben ook nog een goddelijke laag karamel ‘on top’, dus calorieën in het kwadraat. Maar zóóó de zonde waard.
Dat wordt deze week dus geen Taart bij de Thee, maar caramel brownies. Mét een korreltje zout natuurlijk.
BENODIGDHEDEN VOOR ONGEVEER 20 SALTED CARAMEL BROWNIES
Voor het brownie beslag:
- 100 gram bloem
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- een klein beetje zout
- 200 gram ongezouten roomboter
- 2 eetlepels cacao
- 150 gram lekkere pure chocola (minstens 70% cacao) in stukjes
Voor de karamel:
- 115 ml water
- 300 gram suiker
- 80 gram ongezouten roomboter
- 165 ml slagroom
Voor de topping:
- grof zeezout
Verder:
- bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm, ingevet en bekleed met bakpapier
- 2 steelpannen met dikke bodem
BEREIDING
Van het beslag:
- Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven)
- Vet de bakvorm in en bekleed deze met bakpapier
- Doe de roomboter en de chocola in een steelpan en laat de chocola smelten. Haal dan de pan van het vuur en laat het chocolademengsel even afkoelen
- Zeef de bloem met de cacao en het zout boven een beslagkom, voeg daar de suiker en de eieren aan toe en mix het geheel goed door
- Mix er dan het chocolademengsel doorheen tot een glad beslag
- Giet dit beslag nu in de bakvorm en bak de brownie in ongeveer 30 tot 35 minuten gaar. Zorg ervoor dat de binnenkant niet té droog wordt, die mag een beetje ‘klef’ blijven.
- Haal de vorm dan uit de oven en laat de brownielaag goed afkoelen in de vorm
Van de karamel:
- Begin dan pas met het maken van de karamel
- Verwarm hiervoor de slagroom met de boter in een steelpan tot de boter gesmolten is. Zet de pan dan even weg
- Doe vervolgens de suiker met het water in de andere steelpan en ga dit nu op hoog vuur verhitten zónder te roeren. Dat is echt heel belangrijk.
- Je moet wel zorgen dat het suikermengsel in beweging blijft door de pan zachtjes te schudden
- Ga hier mee door tot het mengsel mooi lichtbruin begint te kleuren (mocht je een suikerthermometer hebben, de temperatuur is dan ongeveer 175 graden), de suiker gaat dan karamelliseren
- Haal de pan van het vuur en roer er de gesmolten boter en room door
- Laat het geheel op een laag vuur nog even indikken tot een mooie karamel en laat hem dan weer een 5 minuten afkoelen
- Giet de karamel nu in de bakvorm over de brownielaag en laat het geheel nu een paar uur staan zodat de karamellaag volledig is afgekoeld
- Snijd er dan met een warm, scherp en glad mes mooie, gelijke stukjes van en bestrooi deze met het zeezout. En nú mag je ze eindelijk proeven!
Deze salted caramel brownies zijn echt ongelooflijk lekker. Als toetje, maar natuurlijk ook bij de thee. De combinatie met een kop heerlijke T05 OH BLACK BETTY is super. Maar ook de kruidenmelange T07 JUST RELAX & ENJOY is hier perfect bij. Probeer maar eens.
Da’s pas echt genieten.
MOnique