Hier een recept voor een lekker romige kwarktaart. Mét een vleugje oranje, in het kader van de koninklijke festiviteiten die ons te wachten staan.
Zo’n frisse kwarktaart hoeft niet in de oven, en dat is fijn als het warm weer is. Je hebt alleen een lege plek in de koelkast nodig, en een paar uur geduld.
De krokante bodem en de romige kwarkvulling combineren fantastisch met het heerlijke, verse fruit bovenop de taart. Omdat onze nationale driekleur het altijd leuk doet, en in deze periode helemaal, zijn het in dit geval aardbeien, frambozen en blauwe bessen.
En niet te vergeten, ook nog wat mandarijntjes. Oranje boven uiteraard!
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE ROMIGE KWARKTAART (10-12 PERSONEN)
Voor de bodem:
- 135 gram Digestive biscuits
- 135 gram Bastogne koekjes
- 150 gram roomboter
- snufje zout
- 1 theelepel citroenextract
Voor de kwarkvulling:
- 450 gram vanillekwark
- 250 gram naturel kwark
- 500 ml slagroom
- 4 volle eetlepels kristalsuiker
- 4 zakjes vanillesuiker
- snufje zout
- 1 theelepel citroenextract
- 1 theelepel vanille-extract
- sap van 1 mandarijntje
- 10 blaadjes gelatine
- 1 eetlepel sinaasappel marmelade
- 3 eetlepels abrikozenjam
Voor de topping:
- vers fruit naar keuze
Verder:
- springvorm met doorsnede van 22 tot 24 cm
- bakpapier
BEREIDING
- Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier
- Verkruimel de biscuits en de koekjes en roer hier de gesmolten boter en het citroenextract doorheen
- Verdeel dit koekmengsel over de bodem en druk het goed aan (met de bolle kant van een lepel). Zet de vorm in de koelkast
- Leg de gelatine blaadjes in een schaal met koud water
- Mix in een beslagkom 400 ml slagroom stijf met de suiker en de vanillesuiker (100 ml slagroom gebruik je later)
- Schep in een andere kom de kwark door elkaar en voeg hier het zout, het mandarijn-sap en de theelepels citroen- en vanille-extract aan toe
- Roer de marmelade en de jam in een schaaltje door elkaar
- Verwarm de overgeblevenslagroom en los hier één voor één de uitgeknepen gelatineblaadjes in op
- Giet de opgeloste gelatine dan bij het kwarkmengsel, roer even goed door en schep er vervolgens de stijfgeslagen slagroom doorheen
- Doe er nu de jam bij en spatel die er voorzichtig doorheen; het moet een beetje ‘gemarmerd’ blijven
- Vul de springvorm nu met dit romige kwarkmengsel, strijk de bovenkant glad en zet de vorm weer terug in de koelkast om de taart te laten opstijven. Dit duurt minimaal 3 uur
- Nu nog wat fruit op de bovenkant, verwijder dan de springvorm rand en het bakpapier, en smullen maar!
En welke thee is nu lekker in combinatie met deze romige kwarktaart? Toepasselijk is zeker T22 ORANGE IS THE NEW BLACK, een zwarte thee met sinaasappelschil en rood fruit. Maar ook onze T99 FOR EVER AND EVER is hierbij een echte aanrader. Absoluut het proeven waard.
Geniet van je Taart bij de Thee!
MOnique