Dit keer houden we het simpel in Taart bij de Thee; we bakken namelijk een omgekeerde rabarbertaart. Eigenlijk dus een Tarte Tatin, maar dan niet met appels maar met rabarber.
Je zou het niet zeggen, maar officieel is rabarber een groente. We maken hier dus een groentetaart. Heerlijk verantwoord. En voor alle zekerheid, je mag dus wel de stelen van de rabarberplant eten, maar nooit het blad, want dat is hartstikke giftig. De stelen bevatten oxaalzuur en dat proef je. Vandaar dat er bijna altijd suiker toegevoegd wordt. Naarmate het seizoen vordert, worden de rabarberstelen trouwens steeds zuurder dus je moet ze nu lekker eten.
Deze rabarbertaart staat echt binnen een mum van tijd op tafel. Gewoon super simpel maar wel heel erg lekker!
BENODIGDHEDEN VOOR EEN RABARBERTAART ‘TATIN’ VOOR 8 PERSONEN
Voor het deeg:
- 7 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
Voor de vulling:
- 700 gram rabarberstelen
- 75 gram fijne kristalsuiker
- 10 gram roomboter
- 2 zakjes vanillesuiker
- rasp van 1 sinaasappel
Verder:
- quichevorm van ongeveer 25cm doorsnee
- beetje bloem om je werkvlak te bestuiven
- deegroller
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven)
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en vet de vorm lekker dik in met de roomboter
- Was de rabarberstelen onder koud stromend water en verwijder de uiteinden. Trek eventueel de schil van de buitenkant af en bewaar een paar mooie rode schillen voor de garnering. Snijd de rabarber vervolgens in stukjes van ongeveer 2,5 centimeter.
- Meng de vanillesuiker door de suiker en schep hier de sinaasappelrasp door heen
- Strooi ongeveer 2/3 van dit suikermengsel over de ingevette bodem van de vorm
- Verdeel hier de rabarberstukjes over en bestrooi met de rest van het suikermengsel
- Strooi wat bloem op je werkvlak, stapel de deegplakjes kruislings op elkaar en rol het bladerdeeg uit tot een lap die iets groter is dan de vorm
- Bedek de rabarberstukjes nu met het deeg; stop ze vooral bij de rand goed in. Maak een gat in het midden om ervoor te zorgen dat de vochtige, hete lucht uit de taart kan ontsnappen en prik met een vork overal gaatjes in het deeg
- Bak de rabarbertaart nu in ongeveer 25-30 minuten goudbruin
- Haal de taart uit de oven en laat hem zo’n 10 minuten rusten voor je ‘m omkeert op een schaal of groot bord
- Drapeer er eventueel wat rode rabarberschil overheen, gewoon omdat het zo vrolijk staat
En het goede nieuws is, je mag deze rabarber tarte tatin direct eten. Eigenlijk is-ie dan gewoon het allerlekkerst.
Uiteraard drinken we thee bij deze taart. Wat dacht je van T13 DOUBLE MINT FOR ME, echt een zomerfrisse combinatie. Maar ook een zwarte thee als T22 ORANGE IS THE NEW BLACK smaakt er perfect bij. Zo’n rabarbertaart kan overigens ook prima als dessert, met een bolletje sinaasappelsorbetijs of vanille-roomijs bijvoorbeeld.
Geniet ervan!
♥ MOnique