Hier in Taart bij de Thee een recept voor een heerlijke pompoentaart met pistache en wortel. Omdat het bijna Halloween is, ik zelf veel van carrotcake hou én natuurlijk omdat pompoenen helemaal bij het najaar horen. Gewoon de herfst op z’n best!
De naam Halloween is afgeleid van ‘All Hallows Eve’, de avond voor Allerheiligen op 1 november en vindt zijn oorsprong bij de Kelten. Zij geloofden namelijk dat op die avond de geesten van alle overledenen van het afgelopen jaar terugkwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Met de Ierse en Schotse immigranten werd deze traditie overgebracht naar de Verenigde Staten en daar is Halloween uitgegroeid tot een heus fenomeen. Met trick or treat, griezelfeesten en horrorfilms, maar vooral met de oranje pompoen als hét symbool.
Natuurlijk kun je van zo’n pompoen een mooie lantaarn maken, of soep (ook heel smakelijk) maar in dit geval gebruiken we hem dus om er een super lekkere taart van te bakken. Niks engs aan. Probeer maar eens.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE POMPOENTAART (12 – 14 STUKKEN)
Voor de cake:
- 400 gram pompoen in stukjes (met schil)
- 240 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 200 gram kristalsuiker
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 180 ml zonnebloemolie
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 2 theelepels kaneel
- piment, 1 theelepel
- kardemom, 1 theelepel
- gemberpoeder, 1 theelepel
- 90 ml karnemelk
- 100 gram gehakte pistachenoten (houdt 1 eetlepel apart voor de afwerking)
- 200 gram geraspte winterwortel
Voor de icing:
- 200 gram roomkaas op kamertemperatuur
- 65 gram roomboter (ongezouten) op kamertemperatuur
- snufje zout
- 250 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
Voor de afwerking :
- volle eetlepel gehakte pistachenootjes
- chocolade of marsepein
Verder:
- springvorm van 24 cm doorsnee, bekleed met bakpapier
- (steel)pan
- groot en scherp fijngekarteld mes
- paletmes (of een ander groot glad mes)
BEREIDING
Van de cake:
- Kook de pompoenstukjes in een pan met 2 eetlepels water in ongeveer 15 minuten tot puree en laat deze pompoenpuree goed afkoelen
- Verwarm de oven voor op 165 graden (hetelucht)
- Mix de eieren met de kristalsuiker en basterdsuiker schuimig, doe er dan de pompoenpuree, olie, alle specerijen en de karnemelk bij en mix alles goed door elkaar
- Zeef de bloem met de baking soda, het bakpoeder en het zout boven het beslag en mix alles weer goed door; het beslag wordt nu steviger
- Schep er tenslotte nog de geraspte wortel en de pistachenoten doorheen
- Giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad; bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar; als je de bovenkant licht induwt, veert deze weer terug. Je kunt er ook even een houten prikker insteken.
- Haal de taart uit de oven en laat eerst 20 minuten afkoelen voordat je de vorm verwijdert. Laat hem dan helemaal afkoelen
Van de icing:
- Mix de roomkaas in 3 minuten zacht en glad, voeg er dan de boter aan toe en mix weer 2 minuten door en meng er vervolgens de poedersuiker doorheen; let op, start voorzichtig met mixen, anders zit alles onder de suiker.
- Voeg nu het vanille extract en het zout toe en mix nog 2 minuten op hoge snelheid door; je hebt nu een mooie, gladde icing
Het opbouwen van de taart:
- Snijd met een scherp gekarteld mes de taart in 2 plakken
- Besmeer de onderste cakelaag met iets minder dan de helft van de icing en leg er de 2e laag weer bovenop. Verdeel het restant van de icing over de bovenkant van de taart; het hoeft er niet heel strak uit te zien
- Strooi er nu het restant van de gehakte pistachenootjes over en decoreer de pompoentaart met chocola of marsepein. Nog even een uurtje in de koelkast laten opstijven en that’s it!
Niks lekkerder dan een flink stuk taart samen met een kop warme thee. Met alle specerijen in zo’n pompoentaart mag die thee zeker wel krachtig zijn. Daarom past de zwarte theemelange T15 COME ON, SPICE IT UP er geweldig goed bij. Maar ook de kruidenthee T07 JUST RELAX & ENJOY is hierbij echt een aanrader.
Geniet ervan!
♥ MOnique