Dat heerlijk avondje gaat er zeker komen met deze superlekkere pepernoten meringues! Daarom hier in Taart bij de Thee speciaal voor 5 december dit recept, mét mascarponeroom en karamel.
Het maken van deze pepernoten merengues lijkt ingewikkeld, maar, geloof me, dat is echt niet zo. Je moet wel even de tijd nemen om ervoor te zorgen dat de meringues lekker luchtig en bros worden. En nog wel ietsje kleverig en zacht van binnen zijn. Maar dan …..
By the way, ook zonder room, caramel en decoratie zijn ze trouwens heerlijk!
BENODIGDHEDEN VOOR 9 PEPERNOTEN MERINGUES
Voor de merengues:
- 4 eiwitten
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 100 gram poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel maizena
- een paar druppels azijn
- mespuntje zout
- een bakplaat met bakpapier
Voor de mascarponeroom:
- 150 gram mascarpone
- 150 ml slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 of 3 eetlepels suiker (hoe zoet wil je het hebben?)
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 theelepel kaneel
Voor de karamel:
- 100 gram vloeibare karamelschenkstroop
- 25 gram roomboter (ongezouten)
- een beetje grof gemalen zeezout
- een steelpan
Voor de decoratie:
- schuddebuikjes (broodbeleg)
- 27 kruidnoten
Verder:
- een steelpan
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 100 graden (95 graden voor een heteluchtoven)
- Klop de eiwitten met de kristalsuiker en de vanillesuiker goed luchtig en stijf. Dit heeft even tijd nodig.
- Mix er nu beetje bij beetje de poedersuiker, de maizena en de azijn doorheen. Het eiwitmengsel moet mooi glanzend wit zijn zo stijf dat je er ‘pieken’ uit kunt trekken
- Verdeel het mengsel in 9 mooie rondjes op het bakpapier. Zorg ervoor dat deze rondjes een kuiltje hebben
- Zet de bakplaat nu 2 uur in de oven
- Mix ondertussen de mascarpone in een beslagkom even los met de speculaaskruiden en de kaneel
- Voeg de slagroom, de suiker en de vanillesuiker toe en mix het roommengsel helemaal stijf
- Zet de room nu in de koelkast
- Verwarm vervolgens de karamelstroop in een steelpan
- Voeg al roerende de roomboter in stukjes toe
- Doe er tenslotte wat grofgemalen zeezout bij
- Neem de pan van het vuur en laat de karamel goed afkoelen. Wel nog af en toe doorroeren
- Haal de meringues na 2 uur uit de oven en laat ze afkoelen. Dit gaat trouwens vrij snel
- Verdeel over elke meringue een flinke theelepel karamel
- En schep er vervolgens een flinke eetlepel van de mascarponeroom op
- Bestrooi elke meringue nu met de schuddebuikjes en leg er 3 kruidnoten op
Echt heerlijk zoet en zalig, deze pepernoten meringues! En … gewoon lekker uit de hand happen hoor; met een vorkje is het niet te doen. Drink er een lekkere kop Thee van ’t Huis bij, bijvoorbeeld T34 A WARM WINTER WELCOME of T512 SURPRISE, SURPRISE. Kom maar binnen Sinterklaasje!
♥ MOnique