Het is alweer augustus, jeetje de tijd vliegt! En we hebben te maken met een zinderende zomer waar echt geen eind aan lijkt te komen. Nederland is een stukje leger omdat we massaal in het buitenland vakantie vieren, maar voor het weer hoef je echt niet weg te gaan (behalve natuurlijk wanneer je de voorkeur geeft aan kou en regen). Voor de thuisblijvers is het heerlijk rustig op de weg, er is geen gedoe in Den Haag vanwege het zomerreces, er komt bijna geen sport meer op TV (ook wielrenners en tennissers zijn er wel even klaar mee en het voetbal komt pas langzaam weer op gang), kortom er gebeurt weinig. Het is komkommertijd.
DE MAAND AUGUSTUS
Behalve komkommers valt er traditioneel nog veel meer te oogsten deze maand. Denk aan al die heerlijke zomergroenten en aan het verrukkelijke zomerfruit, waar je heerlijke jam van kunt maken, of zelfgebakken taarten. Augustus heet niet voor niets de oogstmaand. Het woord ‘oogst’ is trouwens afgeleid van augustus.
Maar hoe komt augustus eigenlijk aan zijn naam? Daarvoor weer even een stukje geschiedenis. Bij de Romeinen was het oorspronkelijk de 6e maand en deze werd daarom ‘Sextilis’ genoemd. Maar zoals eerder al de 5e maand werd omgedoopt naar ‘Juli’ (van Julius Caesar), werd deze 6e maand uiteindelijk als eerbetoon vernoemd naar keizer Augustus, de opvolger, achterneef, protegé en adoptiezoon van Julius Caesar. Deze keizer, die eigenlijk Octavianus heette, kreeg eerder van de Senaat de naam Augustus, ‘de verhevene’ toebedeeld, voor zijn daden en zijn deugden. Daarmee werd hem absolute politieke en religieuze macht over Rome verleend. Waar hij uiteraard dankbaar gebruik van maakte.