Niets lekkerder dan zelfgebakken appeltaart, vinden ze hier thuis. Nou, dat komt goed uit. Het is herfst en er zijn overal weer heerlijk frisse nieuwe oogst appels te koop. Daarom maken we deze week in Taart bij de Thee een speciale variant, namelijk een omgekeerde cinnamon roll appeltaart. Eigenlijk is het een kruising tussen een mega kaneelbroodje en een Tarte Tatin. Echt heel lekker!
Het is een Amerikaans recept, dus bereid je maar voor op een flinke dosis calorieën. Maar absoluut de zonde waard. Voor de bodem – die in feite de topping is omdat je de taart op het laatst omdraait – maak je een giant cinnamon roll, ook nog eens gevuld met een vanille roomkaas mengsel. En de appels laat je garen in een zelfgemaakte karamelsaus. De combinatie van al deze smaken maakt deze appeltaart gewoon onweerstaanbaar. Probeer maar eens.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE CINNAMON ROLL APPELTAART (12 STUKKEN)
Voor de gekaramelliseerde appels:
- 180 gram gezouten roomboter
- 180 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels ahorn siroop
- 60 ml slagroom
- 1 theelepel vanille extract
- 3 appels, bijv. Elstar, in schijfjes van 1 cm dik gesneden
Voor de bodem:
- 2 rollen kant en klaar vers bladerdeeg uit de koeling
- 1 eetlepel roomboter, gesmolten
- 60 gram licht bruine basterdsuiker
- 2 theelepels kaneel
- 225 gram roomkaas
- 2 zakjes vanille suiker
- 2 eetlepels kristalsuiker
Verder:
- (spring)vorm van 22cm doorsnee, ingevet en de bodem bekleed met bakpapier
- aluminiumfolie
- steelpan met dikke bodem
BEREIDING
Van de appels in karamelsaus:
- Pak de springvorm stevig in met aluminiumfolie om te voorkomen dat deze gaat lekken
- Smelt de boter in een steelpan, voeg de slagroom toe en roer er dan de bruine suiker, de stroop en het vanille-extract doorheen. Laat de suiker al roerende goed oplossen en kook de karamelsaus vervolgens nog 5 minuten door
- Schil de appels en snijd ze in schijfjes
- Giet de helft van de karamelsaus in de vorm en verdeel hier in cirkelvorm de appelschijfjes over; ze zakken een beetje in de karamel. Bewaar de rest van de karamel
Van de cinnamon roll bodem:
- Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht)
- Meng de lichtbruine suiker en de kaneel even door elkaar
- Mix in een beslagkom de roomkaas los met de kristalsuiker en de vanillesuiker
- Smelt de eetlepel boter
- Haal nu de opgerolde vellen bladerdeeg uit de koelkast en rol ze uit; hier zit al bakpapier onder, lekker makkelijk
- Besmeer 1 bladerdeegvel met de roomkaas en leg het 2e vel er bovenop; bestrijk de bovenkant nu met de gesmolten boter en strooi er het suiker/kaneelmengsel overheen
- Snij het deeg vervolgens in lange repen van ongeveer 3 cm breed, rol de eerste reep losjes op en leg dit rolletje in het midden op de appel/karamel-laag
- Vervolgens pak je steeds een reep deeg op en je rolt deze verder om het eerste rolletje heen zodat er een steeds grotere spiraal ontstaat, totdat de hele vorm gevuld is; je maakt eigenlijk een mega cinnamon roll. Zorg ervoor dat je het losjes doet, het deeg moet ruimte hebben om te kunnen rijzen bij het bakken
- Zet de vorm in de oven en bak de cinnamon roll appeltaart in ongeveer 60 minuten gaar
- Haal de taart uit de oven, laat hem nog 20 – 30 minuten afkoelen in de vorm en keer hem dan om op een bord of schaal
- Verdeel er nu nog de rest van de karamelsaus (eventueel weer even opgewarmd) overheen en smullen maar!
Welke thee we hierbij drinken? Heel lekker bij deze omgekeerde appeltaart is T07 JUST RELAX & ENJOY, een kruidenthee met onder andere kaneel, gember en kardamom. Als je meer van de zwarte thee bent, kies dan eens voor T10 YES WE CAN! en voor de witte of groene thee liefhebbers is T512 SURPRISE, SURPRISE echt een aanrader.
Enjoy!
♥ MOnique