Voor alle cheesecake liefhebbers, hier een recept voor de echte New York Cheesecake. Super lekker!
Origineel wordt zo’n New York Cheesecake gemaakt met een bodem van Graham crackers, een niet zo zoet, biscuitachtig koekje. Helaas niet te koop in de Nederlandse supermarkten. De smaak komt misschien nog wel het meest overeen met de ons welbekende Liga. Maar niet getreurd want ook met de kruimels van een ander biscuitje wordt deze taart heerlijk. Lekker romig, zoet en toch fris. Moet je gewoon eens proberen.
Je geduld wordt wel even op de proef gesteld want zo’n cheesecake heeft de tijd nodig om volledig op smaak te komen. Maar dat wachten is zeker de moeite waard.
Succes met bakken.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE NEW YORK CHEESECAKE (12 PERSONEN)
Voor de bodem:
- 240 gram koekkruimels, liefst Graham crackers, maar het mogen ook andere biscuits zijn
- 60 gram bruine suiker
- 2 eetlepels gemalen kokos
- 100 gram roomboter
- rasp van 1 citroen (het sap gebruik je later)
- beetje grof gemalen zout
Voor de cheesecake vulling:
- 850 gram Philadelphia roomkaas, op kamertemperatuur
- 5 eieren
- 250 gram fijne kristalsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels citroensap
- 200 gram sour cream, op kamertemperatuur
- ½ theelepel zout
- 1 volle eetlepel maïzena
Voor de topping (optioneel)
- 50 gram Philadelphia roomkaas
- en 50 gram sour cream
- 50 gram roomboter
- 100 gram poedersuiker
- zakje vanillesuiker
- 1 pot aardbeienjam
Verder:
- een springvorm van ongeveer 22 cm
BEREIDING
Van de bodem
- Verwarm de oven voor op 165 graden (heteluchtoven)
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in
- Verkruimel de biscuits en meng hier de bruine suiker, de citroenrasp, de kokos en het zout doorheen
- Smelt de roomboter en roer deze door de koekkruimels
- Schep nu de koekmengsel op de bodem van de springvorm en druk het stevig aan, bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel
- Bak deze bodem nu 10 minuten in de oven en haal de vorm er dan weer uit om te laten afkoelen
Van de vulling
- Zet de oven terug naar 150 graden en plaats een schaal met warm water op de bodem van de oven
- Klop de roomkaas met de mixer tot een gladde massa
- Voeg nu beetje bij beetje de kristalsuiker toe en blijf ongeveer 3 minuten mixen tot het een romig geheel is
- Voeg dan het citroensap en het zout toe en mix weer even door
- Nu gaan de eieren er één voor één doorheen; voeg steeds het volgende ei pas toe als het een egale massa is
- Als laatste doe je de zure room, de vanille en de maïzena erbij; mix dit even goed door tot een glad beslag
- Giet het beslag in de springvorm; het komt bijna tot aan de rand
- Zet de vorm in de oven en bak de cheesecake in ongeveer 50 tot 55 minuten licht goudbruin
- Zet dan de oven uit, doe de deur op een kleine kier en laat de cheesecake nog een uur in de oven staan
- Haal de taart dan uit de oven en snij na 10 minuten voorzichtig de rand los
- Laat de cheesecake in de vorm goed afkoelen voordat je hem in de koelkast zet; daar moet-ie minstens 6 uur blijven staan voor je hem aansnijdt (nog even geduld dus …)
Van de topping (hoeft niet persé, maar is wél lekker)
- Mix hiervoor de roomkaas, sour cream, boter, vanillesuiker en poedersuiker goed door tot een egaal wit en stevig mengsel
- Smeer deze topping met een glad breed mes op de bovenkant van de cheesecake
- Zeef de aardbeienjam; dit gaat het beste als je de jam eerst een beetje verwarmt
- En breng nu als finishing touch een laagje (afgekoelde) jam aan op de taart
Eindelijk, ready to go!
Neem nog wel even de tijd om er een kop thee bij te maken. Het is Taart bij de Thee toch? Heel toepasselijk bij deze New York Cheesecake is T03 MAMA MIA, HOW CAN I RESIST YOU. Een onweerstaanbaar lekkere combinatie. Enjoy your tea and your cake!
♥ MOnique