Deze week in Taart bij de Thee een super recept voor mini meringues met lemoncurdroom, heerlijk luchtige, friszoete eenhapstaartjes die er ook nog eens heel schattig en decoratief uitzien. Eigenlijk een soort petitfourtjes. En het voordeel daarvan is dat je niets hoeft te snijden, dus geen geknoei en gekruimel.
Of je nu een uitgebreide Afternoon Tea gaat organiseren, gewoon even iets lekkers maar toch gemakkelijks wilt bakken of juist een uitgebreid grand dessert voor Kerst aan het plannen bent, deze mini meringues zijn echt altijd een aanrader. Probeer maar eens.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE MINI MERINGUES (± 20 STUKS)
Voor de mini meringue bodems:
- 3 eiwitten
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 eetlepel maizena
- 1 theelepel witte azijn
- mespuntje zout
- een bakplaat met bakpapier
Voor de room:
- 150 gram mascarpone
- 3 eetlepels lemoncurd
- 1 zakje vanillesuiker
Voor de afwerking:
- ongeveer 20 frambozen
- muntblaadjes (optioneel
Verder:
- vetvrije beslagkom
- een bakplaat met bakpapier
- een spuitzak
BEREIDING
Van de meringue bodems:
- Verwarm de oven voor op 120 graden
- Klop de eiwitten op niet te hoge snelheid wit en stijf
- Mix er nu beetje bij beetje de kristalsuiker met de basterdsuiker en vanillesuiker doorheen en vervolgens de azijn en maizena. Het eiwitschuim moet mooi glanzend wit zijn en zo stijf dat je er ‘pieken’ uit kunt trekken en de kom op z’n kop kunt houden
- Doe het eiwitschuim in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit ongeveer 20 kleine schuimrondjes op het bakpapier; duw er daarna met een theelepel een kuiltje in
- Zet de bakplaat dan in de oven en draai de temperatuur direct terug naar 95 graden
- Bak de schuimbodempjes in ongeveer 45 minuten droog aan de buitenkant maar nog ‘chewy’ van binnen
- Draai de oven uit en laat de mini meringues in de oven met een dichte deur volledig afkoelen
Van de lemoncurdroom:
- Terwijl de meringues in de oven staan klop je de mascarpone even door met de vanillesuiker
- Schep dan de lemoncurd door de mascarpone
- Zet het roommengsel tot gebruik in de koelkast en laat het goed koud worden
- Schep op elke meringue een theelepel room
- Maak de taartjes af door er een verse framboos bovenop te zetten en met een blaadje munt erbij wordt het helemaal een plaatje! Mocht je deze mini meringues willen serveren bij je kerstdessert, strooi er dan ook nog wat poedersuiker overheen
- Meteen eten, hapt echt hééérlijk weg!
En uiteraard krijg je hier een theeadvies. De heerlijke witte theemelange T09 WHITE SENSATION smaakt echt perfect bij zo’n eenhaps schuimtaartje. En datzelfde geldt voor T05 OH BLACK BETTY, een mooie zwarte Assam theemelange met stukjes vanille.
Geniet ervan!
♥ MOnique