Bij een verjaardag horen natuurlijk kado’s én taart, marsepein taart in dit geval. Een lekker luchtige, met room gevulde biscuit taart, mooi verpakt in een laagje marsepein. Eigenlijk al een kadootje op zich.
Voor deze keer heb ik er een vierkante zwarte taart van gemaakt, met een lint én confetti, dus met de looks van een echt HUISvanMO kado. Maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een rode, roze, groene of blauwe ronde taart, wat je maar wilt. Hij blijft gewoon lekker!
HIP HIP HOORAY & HAPPY BIRTHDAY!
BENODIGDHEDEN VOOR EEN (VIERKANTE) MARSEPEIN TAART VOOR 12 TOT 16 PERSONEN
Voor het biscuitdeeg:
- 6 grote eieren
- 180 gram suiker
- zakje vanille suiker
- 140 gram bloem
- 40 gram maïzena
- 1 theelepel bakpoeder
- een vierkante vorm van ong. 22×22 cm (kan ook een ronde springvorm van ong. 24cm doorsnee zijn)
Voor de vulling:
- 1/2 pot goede frambozenjam
- 3 eierdooiers
- 65 gram suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 35 gram bloem
- 350 ml melk
- 200 ml slagroom
- 1 eetlepel suiker
- 75 gram roomboter (ongezouten)
- 70 gram poedersuiker
- 1 zakje vanille suiker
Voor de buitenlaag:
- ongeveer 600 gram marsepein (in een kleur naar keuze)
- een fondantroller (met een deegroller gaat het ook)
Voor de decoratie:
- alles wat je zelf leuk/lekker vindt
BEREIDING
De biscuitlaag
- Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden voor een heteluchtoven) en plaats er een bakje met warm water in (hierdoor droog het biscuitdeeg niet uit)
- Vet de bakvorm in en bekleed deze helemaal met bakpapier
- Mix de eieren, suiker en vanillesuiker 10 minuten lang door elkaar tot een luchtig mengsel
- Zeef de bloem, maïzena en bakpoeder en spatel dit in delen voorzichtig door het eiermengsel; het moet een luchtig beslag blijven
- Doe dit biscuitbeslag in de vorm en bak 30 minuten in de oven
- Haal de vorm uit de oven en laat een aantal minuten afkoelen voordat je de biscuittaart omgekeerd op een rooster stort (de bovenkant van de biscuit wordt de onderkant van de marsepeintaart)
De vulling
- Voor het maken van de banketbakkersroom mix je de suiker, vanillesuiker en de eierdooiers ongeveer 5 minuten goed door elkaar
- Roer er dan in delen de gezeefde bloem doorheen zodat die goed wordt opgenomen
- Verwarm de melk in een steelpannetje en haal van het vuur zodra de melk begint te koken
- Roer nu eerst een beetje van de melk door het eiermengsel
- Voeg dan in delen de rest van de melk toe en roer steeds goed door
- Giet het mengsel terug in de steelpan en breng opnieuw aan de kook; het is belangrijk dat je blijft roeren
- Laat de room nu onder voortdurend goed roeren (ook over de bodem) indikken tot een stevige vla
- Giet de room in een schaal, leg plasticfolie direct op de room en laat even afkoelen
- Zet de schaal dan in de koelkast om de room helemaal te laten afkoelen en indikken
- Mix nu voor de botercrème de roomboter, poedersuiker en het zakje vanillesuiker minimaal 10 minuten goed door totdat het een bijna witte crème is
- Klop ook de slagroom stijf met 1 afgestreken eetlepel suiker
- Haal de volledig afgekoelde banketbakkersroom uit de koelkast, roer even los en voeg er de opgeklopte slagroom aan toe zodat het een heerlijk roommengsel wordt voor de vulling
- Snijd de biscuittaart 2x door zodat je 3 lagen van ongeveer gelijke dikte hebt. Dit kan met een speciale taartzaag maar je kunt het ook gewoon met een goed mes doen
- Leg de lagen naast elkaar
- Doe de botercrème in een spuitzak en spuit bovenop de onderste laag biscuit rondom een randje; dit is een zgn. dijkje om te voorkomen dat de vulling uit de taart loopt en straks in aanraking komt met de marsepein
- Bedek dan deze onderste laag ‘tussen de dijken’ met het roommengsel
- Leg er nu de middelste laag biscuit bovenop, druk deze een beetje aan en spuit weer een dijkje botercrème rondom
- Bestrijk deze laag dan met de losgeroerde frambozenjam en leg er vervolgens de bovenste laag biscuit op en druk ook deze weer een beetje aan
- Nu maakt je de zijkant en de bovenkant van de taart zo glad en egaal mogelijk door alles met botercrème te bestrijken. Gebruik hierbij een paletmes of een ander groot glad mes
- Zet de taart dan weer even in de koelkast
De buitenkant
Nu komt het meest spannende deel, de verwerking van de marsepein laag
- Kneed de marsepein even door en bestrooi je werkvlak met poedersuiker
- Rol nu de marsepein uit tot een grote lap die in één keer de hele taart kan bedekken, dus zowel de bovenkant als de zijkanten. Om plakken te voorkomen moet je de laag marsepein af en toe een kwartslag draaien en je werkvlak eventueel opnieuw bestrooien met poedersuiker
- Haal nu de taart uit de koelkast
- Als de marsepein laag de gewenste grootte heeft til je hem heel voorzichtig op (ondersteun met de fondantroller en je onderarm) en plaats hem zo centraal mogelijk op de taart
- Strijk de bovenkant voorzichtig glad en werk naar de zijkanten toe. Je kunt dit met je handen doen maar een zgn. smoother is hierbij wel een goed hulpmiddel
- Strijk ook de zijkanten glad. Bij een vierkante taart kun je nu de 4 hoekpunten ‘inpakken’ als een kadootje door ze terug te vouwen
- Snijd vervolgens het teveel aan marsepein rondom af (dit kun je eventueel weer gebruiken om te decoreren) en voilà, je marsepein taart is klaar (maar nog wel een beetje kaal misschien)
Vervolgens maak je er een echt feestje van door de taart te decoreren. Ga los en leef je uit. Dit kan met marsepein figuren (die kun je er gewoon opleggen en voorzichtig vastduwen) of met chocolaatjes of snoepjes (deze moet je wel ‘vastplakken’ met een klein toefje botercrème). Veel succes ermee.
Het feest is natuurlijk pas echt compleet als je van deze super lekkere marsepein taart smult onder het genot van een heerlijke kop thee. Wat dacht je van T365 YOUR SPECIAL BIRTHDAY BLEND, de favoriete thee van de jarige? Maar ook T09 WHITE SENSATION is hierbij een echte aanrader.
Geniet ervan.
♥ MOnique