Mocht je last hebben van een klein dipje omdat de zomer bijna ten einde loopt, ga dan onmiddellijk aan de slag met dit Taart bij de Thee recept voor een werkelijk verrukkelijke limoentaart met kokosroom topping. Door de fantastische smaakcombinatie van frisse limoenen en romige kokos waan je jezelf direct op een zonovergoten tropisch eiland. Eigenlijk een perfect anti-depressivum. Maar ook als je totaal ongevoelig bent voor overpeinzingen van melancholische aard, is deze taart zó de moeite waard om te bakken. En helemaal om te proeven natuurlijk.
De limoen is het sappige, groene zusje van de citroen. Het zuur van een limoen is wat zachter en aromatischer dan dat van de citroen en de schil is dunner. Van alle citrussoorten is de limoen het minst bestand tegen kou, vandaar ook onze associatie met warme oorden. Dat laatste geldt natuurlijk ook voor kokos; je ziet de wuivende palmen al voor je.
Het toeval wil bovendien dat 2 september de Dag van de Kokosnoot is, dus een betere timing voor deze taart met kokos is er eigenlijk niet!
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE LIMOENTAART MET KOKOSROOM (12 STUKKEN)
Voor de bodem:
- 90 gram roomboter
- 140 gram Digestive biscuits
- 2 eetlepels licht bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels gemalen kokos
- 1 volle eetlepel kokos snippers
- mespunt zout
Voor de limoenlaag:
- 4 eidooiers
- rasp van 2 grote limoenen (trek met een zesteur eerst een aantal sliertjes van de schil ter decoratie bovenop de taart)
- 90 ml limoensap
- 1 blikje gezoete, gecondenseerde melk
- 1 theelepel vanille extract
Voor de topping met kokos:
- 350 ml slagroom, zo koud mogelijk
- 90 ml kokosroom (niet schudden, gebruik de dikkere bovenlaag)
- 2 volle eetlepels poedersuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 3 eetlepels kokos snippers
- beetje poedersuiker
Verder:
- springvorm van 22cm doorsnee, bekleed met bakpapier
- koekenpan
- zesteur
- rasp
BEREIDING
Van de bodem:
- Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht)
- Verkruimel de biscuits en de kokossnippers en meng hier de basterdsuiker, het zout en de gemalen kokos doorheen
- Smelt de boter, roer hier het biscuit/kokosmengsel doorheen en druk de kruimels nu op de bodem van de springvorm; maak de kruimelbodem glad met de bolle kant van een lepel
- Bak de bodem in 10 minuten licht goudbruin, haal de vorm uit de oven en laat even afkoelen
Van de limoen laag:
- Doe ondertussen de eidooiers samen met de gecondenseerde melk, het limoensap en het vanille-extract in een beslagkom en mix alles tot een zacht en romig geheel. Voeg dan de limoenrasp toe en plaats de kom met inhoud ongeveer 15 minuten in de koelkast om op te stijven
- Verdeel de limoenvulling nu over de kruimelbodem en bak in ongeveer 15 minuten gaar; in het midden mag de vulling nog een beetje zacht zijn
- Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem dan minstens 3 uur in de koelkast
Van de kokos topping:
- Rooster de kokossnippers in een droge koekenpan lichtbruin; laat even afkoelen en strooi er dan wat poedersuiker overheen
- Mix de ijskoude slagroom samen met de kokosroom, de poedersuiker en het vanille-extract stijf en verdeel het mengsel dan over de gekoelde taart
- Garneer tenslotte met de geroosterde kokossnippers en de limoensliertjes en klaar is je limoentaart!
Heel eerlijk, het zal een uitdaging worden om nog een hapje van deze limoentaart over te houden totdat je thee drinkbaar is. Maar toch … T18 HAPPY WITH A HINT OF CITRUS, een frisse groene theemelange, past er wel perfect bij en datzelfde geldt voor T16 DON’T SKIP BREAKFAST een groene maté met citroengras. En heel toepasselijk is natuurlijk T03 MAMA MIA, HOW CAN I RESIST YOU.
Enjoy!
♥ MOnique