Hier dan het eerste recept van TAART BIJ DE THEE. We beginnen meteen met een klassieker, de langevinger taart mét cognac. Echt super lekker en niet moeilijk om te maken. En – niet onbelangrijk – je hebt er geen oven voor nodig.
Je moet er wél een beetje geduld voor hebben, want bij deze langevinger taart is het heel belangrijk dat je lang en luchtig door mixt en roert. Als je in het gelukkige bezit bent van een keukenmachine, scheelt dat natuurlijk. Zo niet, be prepared.
Vervolgens moet de taart ook nog minstens 24 uur de koelkast in. Maar dat wachten wordt zeker beloond, want daar wordt-ie echt nog véél lekkerder van. Niet alleen verrukkelijk bij de thee (of de koffie) maar ook heerlijk als dessert.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE LANGEVINGER TAART (ONG. 14 PERSONEN)
VOOR DE TAART
- ongeveer 1,5 pak langevingers
- 2 pakjes kookpudding vanillesmaak van Dr. Oetker
- 4 eierdooiers
- 275 gram suiker
- 0,5 liter melk (plus een klein beetje)
- 100 ml cognac
- 125 gram gezouten roomboter
- 125 gram ongezouten roomboter
VERDER
- een springvorm van ongeveer 24 cm
- een steelpan
BEREIDING
- Doe de suiker en de eierdooiers in een kom en mix dit heel goed door, minstens 10 minuten. Dit is echt belangrijk voor een goed eindresultaat!
- Maak de pudding aan met een scheutje melk.
- Meng de pudding en het gemixte eier-suikermengsel.
- Verwarm de melk in een steelpan tot deze gaat koken, haal de melk dan van het vuur af en voeg al roerend de pudding/ei/suiker erbij. Breng het geheel onder voortdurend goed roeren weer aan de kook. Ook dit is wederom belangrijk, want het koekt heel makkelijk aan!
- Doe de pudding in een schaal en laat hem goed afkoelen. Dit duurt minstens 1,5 uur.
- Doe dan de roomboter in een kom en mix goed.
- Voeg hieraan langzaam de afgekoelde pudding toe en beetje bij beetje de cognac. Blijf goed mixen.
- Zet nu de langevingers (afgesneden op ongeveer 3/4 van de lengte) rechtop met de gesuikerde kant tegen de rand van de vorm aan. Als ze niet willen blijven staan, smeer dan een beetje boter op de onderkant,’ zodat je ze op de bodem ‘plakt’
- Breek of snijd de overige langevingers in kleine stukjes.
- Bedek de bodem van de springvorm met een laagje langevingers en doe hier een gedeelte van de pudding over heen.
- Vervolgens weer een laagje langevingerstukjes en dan de rest van de pudding.
- Bedek de bovenkant met fijne kruimels.
- Dek de langevinger taart af met aluminiumfolie en zet ‘m minstens 24 uur in de koelkast om de smaken goed op elkaar te laten inwerken. Iets langer mag ook, hij wordt er alleen maar lekkerder van!
Deze taart is uiteraard heerlijk bij de thee. Wat dacht je van de combinatie met bijvoorbeeld T05 OH BLACK BETTY, een mooie zwarte Assam thee met stukjes vanille.
Geniet ervan!
♥ MOnique