Echt een plaatje om te zien, deze feestelijke taart. Eerlijk is eerlijk, je bent er wel een tijdje mee bezig, maar geloof me, alle moeite wordt beloond. Met deze oogstrelende taart, die is opgebouwd uit 2 lagen citroencake omhuld met marsepein en fondant, maak je geheid verpletterend veel indruk.
Bovendien kun je met één zo’n feestelijke taart een groot gezelschap gelukkig maken. Hij is echt heel machtig dus vergis je niet bij het aansnijden; een plak van 3 cm dik is meer dan voldoende voor één persoon.
Afhankelijk van de feestelijke gelegenheid (kerst, nieuwjaar, pasen, een speciale verjaardag, een trouwdag etc.) kun je de decoratie aanpassen. Laat je fantasie de vrije loop en leef je uit. Maak er iets onvergetelijk moois van!
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE FEESTELIJKE TAART VOOR 20 TOT 25 PERSONEN
Voor de 2 cakes:
- 450 gram fijne kristalsuiker
- 450 gram zachte roomboter
- 8 eieren, losgeklopt
- 230 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 170 gram pecannoten
- 20 gram maïzena
- geraspte citroenschil van 3 citroenen en 6 eetlepels citroensap
- een mespunt zout
- 2 identieke springvormen van 18 tot 20 cm
- bij voorkeur 2 beslagkommen
Voor de afwerking:
- 800 gram witte marsepein
- 800 gram wit rolfondant
- poedersuiker (om werkvlak mee te bestuiven)
- een potje lemon curd (10 eetlepels)
- klein beetje cognac (kun je ook vervangen door lauwwarm water)
- een (kartonnen) cakeboard van ongeveer 22 cm doorsnee
- deegroller of fondantroller
Voor de decoratie:
- 100 gram suikerbakkerspoeder
- allerlei snoepjes, koekjes, chocolaatjes, macarons en andere (eetbare) versiering naar keuze
BEREIDING VAN DE CAKE
- Verwarm de oven voor op 160 graden (hete luchtoven 145 graden)
- Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de randen in
- Het is het gemakkelijkst om 2 beslagkommen tegelijk te gebruiken; je gebruikt per kom en per cake dus de helft van de benodigde ingrediënten
- Maal de pecan noten samen met de maïzena fijn tot poeder
- Klop de boter romig en voeg geleidelijk de suiker en de citroenrasp toe en mix tot het mengsel licht en luchtig is
- Voeg nu beetje voor beetje de losgeklopte eieren toe; zorg ervoor dat het beslag niet gaat schiften (doe eventueel bij het laatste beetje ei al een eetlepel bakmeel)
- Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout en het bakpoeder in een kom en voeg de gemalen pecannoten en 3 eetlepels citroensap toe
- Spatel alles voorzichtig door het beslag, zorg er wel voor dat alles goed gemengd wordt
- Schep nu het beslag in de springvormen en strijk de bovenkant glad
- Bak de cakes in de oven in 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar
- Haal ze dan uit de oven en laat ze echt goed afkoelen op een rooster
- Je kunt de afgekoelde cakes gemakkelijk een dag bewaren voor je verder gaat
AFWERKING MET MARSEPEIN EN FONDANT
- Plaats de eerste cake omgekeerd op het cakeboard en bestrijk de bovenkant met 5 eetlepels lemon curd
- Leg de 2e cake er nu bovenop, ook omgekeerd
- Smeer de hele taart nu in met de resterende 5 eetlepels lemon curd
- Kneed de marsepein even door (niet te lang), bestuif het werkvlak met poedersuiker en rol de marsepein uit tot een cirkel van ongeveer 40 cm; je moet de bovenkant en de zijkant van de taart ermee kunnen bedekken. Keer de marsepein tussendoor eventueel en bestrooi het werkvlak opnieuw met wat poedersuiker om plakken te voorkomen
- Rol de marsepein voorzichtig om de deegroller en til hem voorzichtig op en rol hem vervolgens af over de taart. De rand moet het cakeboard net raken
- Strijk de marsepeinlaag glad met je handpalmen; begin bovenop en ga langs de zijkant omlaag en zorg ervoor dat de marsepein goed hecht aan de taart
- Snijd nu met een scherp mes de marsepein rondom af gelijk met het cakeboard
- Laat de taart nu minimaal 8 uur rusten op een koele, droge plek (kan in de koelkast)
- Zet het cakeboard met de taart op een omgekeerde kom en bestrijk de taart nu licht met een beetje cognac of met lauwwarm water
- Rol de fondant op dezelfde manier uit als de marsepein en bekleed de taart ermee; laat het fondant een klein stukje over het cakeboard hangen
- Strijk de fondant met de handpalmen rondom glad en snijd de overhangende stukken vervolgens af gelijk met het cakeboard
- Bewaar deze afgesneden stukken fondant eventueel voor decoratie
- Laat de taart weer minimaal 6 uur rusten op een koele, droge plek
DE DECORATIE
- Plaats de taart nu op een groter bord of taartplateau
- Meng 75 gram suikerbakkerspoeder met 1 eetlepel water en maak zo een dik glazuur, dit is je ‘cement’. Als het glazuur te dun of te zacht is, voeg je meer suikerbakkerspoeder toe
- Doe het glazuur in een spuitzak
- ‘Metsel’ nu de diverse decoraties op en langs de taart, geheel naar eigen inzicht. En natuurlijk kun je ook nog met de overgebleven stukken fondant werken. Je mag heel symmetrisch en strak decoreren maar het is ook leuk om er een kunstzinnige, creatieve opeenstapeling van te maken. Maak er gewoon de feestelijke taart van die jij leuk vindt. Succes ermee!
Je kunt deze citroen-fondant taart op een koele plek nog 3 of 4 dagen bewaren (liever niet in de koelkast) dus als ie niet in één keer op gaat, is dat helemaal geen probleem.
En natuurlijk serveer je bij zo’n feestelijke taart een heerlijk frisse, feestelijke thee, zoals T03 MAMA MIA, HOW CAN I RESIST YOU, T09 WHITE SENSATION of T18 HAPPY WITH A HINT OF CITRUS.
Enjoy!
♥ MOnique