Wie kent het niet, Eton Mess, het beroemde, rommelige, traditionele dessert uit Engeland met room, aardbeien en schuim. Messy but classy! En hééél lekker. Hier in Taart bij de Thee daarom een recept voor een stapeltaart met een Eton Mess vulling.
Er circuleert trouwens een leuk verhaal over een bakker die een aantal aardbei meringue taarten moest leveren voor een afternoon tea. Deze zou plaatsvinden na een cricketwedstrijd tijdens een ouderdag op de beroemde kostschool Eton College. Toen die bakker na een lange rit over de hobbelige wegen van de Engelse countryside de deuren van zijn bestelautootje opende, trof hij daar een behoorlijke puinhoop aan. Maar niet voor één gat te vangen, schotelde hij de kostschooljongens en het cricketpubliek deze ‘mess’ voor in schaaltjes. Een doorslaand succes.
Waar of niet, deze Eton Mess stapeltaart moet je gewoon eens maken. Aan de slag dan maar.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE ETON MESS STAPELTAART (12–16 PERSONEN)
Voor de cake:
- 500 gram bloem
- 1½ eetlepel bakpoeder
- 1½ theelepel zout
- 300 ml zonnebloemolie
- 200 gram suiker
- 240 ml honing
- 3 eieren en 3 eidooiers
- 2 theelepels vanille-extract
- 360 ml cocosmelk uit blik
- rasp van 2 citroenen
Voor de roomvulling:
- 120 gram roomkaas
- 425 gram ricotta
- 240 ml slagroom
- 3 eetlepels honing
- 1 theelepel vanille-extract
Voor de vulling en topping:
- 7 meringues, kant en klaar (of zelf gemaakt, zie recept)
- aardbeien, gehalveerd (hou 3 of 4 hele aardbeien achter)
- frambozen, gehalveerd (hou een handjevol achter)
- 2 passievruchten
- wat extra honing
- eetbare bloemen (optioneel, maar staat wel erg leuk)
Verder:
- 3 springvormen van ongeveer 20-22 cm doorsnee (als je er maar 1 hebt, gebruik je die gewoon 3 keer achter elkaar)
BEREIDING
Van de cakelagen:
- Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven)
- Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de rand in
- Mix de zonnebloemolie met de suiker, de honing, het vanille-extract, de eieren en de eidooiers tot een mooi glad mengsel
- Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in delen boven de beslagkom en mix alles steeds goed door elkaar
- Voeg nu de cocosmelk toe, mix weer goed door en roer er als laatste de citroenrasp doorheen
- Verdeel het beslag over de 3 springvormen en bak de cakelagen in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar
- Haal de cakes dan uit de oven, laat ze 5 minuten staan, haal ze dan uit de vorm en laat ze elk met de bolle kant naar beneden afkoelen op een bord met bakpapier
Van de vulling:
- Mix de roomkaas zacht en romig, voeg de ricotta en de slagroom toe en mix dit roommengsel 5 minuten goed door
- Voeg dan de honing en het vanille-extract toe en mix nog even door
- Zet de room tot gebruik in de koelkast
Het opbouwen van de taart:
- Prak de helft van de aardbeien met een kwart van de frambozen fijn tot een soort saus
- Sprenkel wat honing over elke cakelaag, verdeel er dan het roommengsel over en giet er in spiraalvorm de fruitsaus overheen. Marmer deze dan nog een beetje door de room
- Plaats de onderste cakelaag op een taartschaal of serveerplank en verkruimel er grof 2 meringues over en voeg daar wat gehalveerde aardbeien en frambozen en het vruchtvlees van een halve passievrucht aan toe
- Leg de 2e cakelaag er bovenop en doe weer hetzelfde
- Leg er nu de 3e cakelaag op, voeg weer de meringues en het fruit toe en decoreer extra met de laatste meringue, de hele aardbeien en frambozen, met een halve passievrucht en met de bloemen. Wél een beetje rommelig natuurlijk!
Zo’n Eton Mess taart is een plaatje om te zien, maar wel wat lastiger om aan te snijden; ook dan doet hij zijn naam vaak eer aan. Maar dat mag de pret niet drukken, deze taart is hoe dan ook echt heerlijk. En zoals het de Engelsen betaamt, drink je er natuurlijk een lekker kopje thee bij. Heel toepasselijk én lekker hierbij is T03 MAMA MIA, HOW CAN I RESIST YOU. Maar ook met T32 HOT SUMMER COOLDOWN is het een super smaakvolle combinatie.
Eet smakelijk en geniet ervan!
♥ MOnique