Deze week in Taart bij de Thee een recept voor heerlijke éclairs met rood fruit. Want liefde gaat door de maag en deze gebakjes zien er toch gewoon uit om op te (vr)eten?!
Het klinkt heel sjiek, éclairs, maar eigenlijk is een éclair gewoon een luchtige, langwerpige, gevulde soes. Maar wel een heel erg lekkere, en ook gevuld met liefde. Behalve een vulling heeft die soes in dit geval ook nog een topping. Door die topping en de decoratie kun je éclairs helemaal aanpassen aan de gelegenheid waarvoor je ze bakt. Deze lieve variant met rood fruit én kleine decoratie-hartjes is bijvoorbeeld een schot in de roos op Valentijnsdag. Maar ook op Moederdag scoor je hier punten mee, gegarandeerd.
Succes ermee!
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE ÉCLAIRS MET ROOD FRUIT (12 TOT 14 STUKS)
Voor het deeg:
- 4 eieren
- 100 ml water
- 100 ml melk
- 1 theelepel fijne kristal suiker
- 100 gram bloem, gezeefd
- 100 gram ongezouten roomboter
- mespunt zout
Voor de vulling:
- 85 gram fijne kristalsuiker
- 3 zakjes vanillesuiker
- 4 eierdooiers
- 50 gram bloem
- 450 ml melk
Voor de topping:
- 3 eetlepels poedersuiker of banketbakkerssuiker
- water
- een paar druppels kleurstof
- frambozen en bramen (3 per éclair)
- als je het leuk vindt kun je ook decoratie-hartjes, -parels etc. toevoegen
Verder:
- 2 wegwerp spuitzakken (of eentje die je kunt afwassen)
BEREIDING
Van de vulling
- Voor het maken van de banketbakkersroom mix je de suiker, vanillesuiker en de eierdooiers ongeveer 5 minuten goed door elkaar
- Roer er dan de gezeefde bloem doorheen zodat die goed wordt opgenomen
- Verwarm de melk in een steelpannetje en haal van het vuur zodra de melk begint te koken
- Roer nu eerst een beetje van de melk door het eiermengsel
- Voeg dan in delen de rest van de melk toe en roer steeds goed door
- Giet het mengsel terug in de steelpan en breng opnieuw aan de kook; het is belangrijk dat je blijft roeren
- Laat de room nu onder voortdurend goed roeren (ook over de bodem) indikken tot een stevige vla
- Giet de room in een schaal, leg plasticfolie direct op de room en laat even afkoelen
- Zet de schaal dan in de koelkast om de room helemaal te laten afkoelen en indikken
Van de soezen
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven)
- Bekleed een grote bakplaat met bakpapier
- Breng de melk, het water en de boter in een steelpan aan de kook
- Voeg dan de gezeefde bloem, het zout en de suiker toe en blijf roeren; het wordt nu een soort deegbal en de bloem moet nu garen
- Doe het deeg dan in een kom om het een beetje te laten afkoelen en voeg dan één voor één de eieren toe. Je moet er steeds voor zorgen dat het ei goed is gemengd met het deeg voordat je een volgend ei toevoegt
- Schep het deeg in een grote spuitzak met een platte spuitmond van een paar centimeter breed. Van een plastic spuitzak snijd je gewoon de punt af.
- Spuit nu strepen deeg van ongeveer 10 cm lang; houd hierbij genoeg afstand want het deeg gaat tijdens het bakken behoorlijk rijzen; de soezen worden wel 2x zo groot
- Bak de soezen in 30 minuten gaar en goudbruin, maar draai de temperatuur na zo’n 25 minuten terug naar 150 graden en zet de deur alvast op een kier
- Laat de soezen nog 20 minuten in de oven afkoelen (met een half geopende ovendeur) en haal het bakblik er dan uit
- Maak in elke soes alvast een klein gaatje (gaat meestal het beste aan de zijkant) en laat ze volledig afkoelen.
De afwerking
- Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en vul er een spuitzak mee met een vrij smalle spuitmond
- Vul de eclairs nu met de room via het gaatje
- Maak een glad glazuur van poedersuiker, een beetje water en 1 of 2 druppels kleurstof
- Doop de bovenkant van de gevulde eclairs in dit glazuur en leg ze vervolgens of een schaal of plank met bakpapier (de icing kan er nog een beetje vanaf druipen)
- Strooi er desgewenst wat decoratie over en leg bovenop elke éclair 3 frambozen of bramen en laat het glazuur uitharden
Een mooi plaatje toch?
Bij deze éclairs met rood fruit past een thee met een friszoete, fruitige ondertoon heel goed, zoals T09 WHITE SENSATION en T99 FOR EVER AND EVER. Of wat dacht je van T03 MAMA MIA, HOW CAN I RESIST YOU of voor de romantische zoetliefhebbers T14 YOU ARE MY CUP OF TEA. Allemaal super lekker.
Geniet ervan.
♥ MOnique