We gaan deze week in Taart bij de Thee voor een heerlijke creamy lemon cheesecake. Citroenfris én romig, past perfect bij deze tijd van het jaar. En van bescheiden afmetingen, zodat hij ook prima geschikt is voor een kleiner gezelschap (of alleen voor jezelf, als je een enorme cheesecake-fan bent).
Deze taart heeft een extra dikke bodem, die deels doorloopt in de zijkant. Verder is-ie heel sober en simpel, geen opsmuk, geen tierlantijntjes. Maar wel gewoon heel erg lekker.
O ja, het zal niet meevallen maar je moet er echt rekening mee houden dat het zo’n 12 uur duurt voordat je de taart mag eten. Pas dan is het de cheesecake zoals cheesecake bedoeld is. Maar geloof me, je geduld wordt zeker beloond!
BENODIGDHEDEN VOOR EEN CREAMY LEMON CHEESECAKE (8 personen)
Voor de bodem:
- 225 gram Digestive biscuits
- 90 gram roomboter
- rasp van 1 (biologische) citroen
- snufje zout
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
Voor de vulling:
- 1 volle eetlepel crème fraîche
- 100 ml slagroom
- 450 gram Philadelphia roomkaas
- 140 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- rasp van 1 (biologische) citroen
- sap van 2 citroenen
- sap van 1/2 sinaasappel
- 1 eetlepel maizena
Voor de topping (optioneel):
- een paar dunne schijfjes citroen
- poedersuiker
Verder:
- springvorm van ongeveer 18-20 cm doorsnee
BEREIDING
Van de bodem:
- Verwarm de oven voor op 165 graden (heteluchtoven)
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand goed in
- Rasp de citroen en smelt de boter
- Verkruimel de biscuits en meng hier de basterdsuiker en de citroenrasp doorheen
- Voeg dit koekmengsel toe aan de gesmolten boter en roer goed door
- Doe het koekmengsel in de springvorm en druk stevig aan op de bodem en tegen de zijkant (ongeveer half hoog)
- Bak de bodem nu 10 minuten in de oven en laat weer afkoelen
Van de vulling:
- Vul een platte ovenschaal met warm water, zet deze onderin de oven en draai de temperatuur terug naar 150 graden
- Doe de slagroom en de crème fraîche in een grote beslagkom en mix een beetje lobbig; giet dit roommengsel tijdelijk in een ander bakje of kom
- Mix nu in de beslagkom de roomkaas goed los in 3 à 4 minuten, voeg de suiker toe en mix weer 4 minuten goed door
- Voeg nu het vanille-extract en 1 ei toe; mix tot het goed gemengd is en voeg dan het volgende ei toe en mix weer door
- Nu doe je het citroen/sinaasappelsap en de citroenrasp erbij, mix weer even door en klop er dan de slagroom met crème fraîche doorheen
- Tenslotte spatel je er de maïzena door totdat deze volledig is opgenomen
- Giet het mengsel in de springvorm, plaats de vorm in de oven en bak de cheesecake in ongeveer 1 uur gaar
- Schakel de oven uit en laat de cheesecake in een dichte oven afkoelen; dit duurt wel een paar uur
- Haal hem dan pas uit de oven en zet hem vervolgens minstens 6 uur in de koelkast
Nu mag je proeven! Echt, om je vingers bij af te likken, zo lekker. Wel met een kop thee erbij natuurlijk. Om in de citrus-smaakbeleving te blijven, kiezen we bij zo’n creamy lemon cheesecake voor een groene theemelange, zoals T03 MAMA MIA, HOW CAN I RESIST YOU of T18 HAPPY WITH A HINT OF CITRUS, voor de groene citroenmaté T16 DON’T SKIP BREAKFAST óf voor een zwarte theevariant als T19 WHEN LIFE GIVES YOU LEMONS. Geniet ervan!
♥ MOnique