Gewoon heel erg lekker, deze cranberry schuimtaart. Past helemaal bij kerst (maar is eigenlijk altijd heerlijk). Bovendien is-ie gemakkelijk om te maken.
Je hoeft eigenlijk alleen een deegje te kneden en eiwitten stijf te kloppen. Eenmaal in de oven ‘poppen’ de fris-zure cranberries open in het zoete, witte schuim en ontstaat er een heerlijke smaakcombinatie. Als je de cranberry taart tenslotte bestrooit met poedersuiker en er een takje gesuikerde rode bessen bovenop legt, heb je een mooi, winters kerstplaatje. Dus, aan de slag.
BENODIGDHEDEN VOOR EEN CRANBERRY SCHUIMTAART VOOR 10 PERSONEN
Voor de bodem:
- 2 volle eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 eierdooier
- 180 gram bloem
- 75 gram amandelmeel
- 150 gram koude roomboter in blokjes
- 1 volle theelepel geraspte citroenschil
- een mespunt zout
- een springvorm van 26 cm
Voor de vulling:
- 4 eiwitten
- 160 gram witte basterdsuiker
- 340 gram cranberries
- 65 gram amandelschaafsel
- een beslagkom
Decoratie:
- poedersuiker
- een paar takjes rode bessen
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 175 graden (160 graden voor heteluchtoven)
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een beslagkom en roer met een lepel alles door elkaar heen.
- Knijp nu met je handen de blokjes boter fijn en ga vervolgens echt kneden totdat je een stevig deeg hebt
- Zet het deeg 15 minuten in de koelkast
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een cirkel, net iets groter dan de springvorm
- Leg het deeg op de bodem en druk het iets omhoog tegen de rand
- Prik overal gaatjes in met een vork
- Bak het deeg nu 10 minuten in de oven
- Haal de vorm uit de oven en laat even afkoelen
- Klop nu de eiwitten stijf met de suiker
- Spatel er voorzichtig 50 gram amandelschaafsel en alle cranberries doorheen
- Schep dit mengsel in de springvorm op het deeg
- En strooi er het resterende amandelschaafsel over heen
- Zet de taart nu in de oven en laat hem 35 minuten bakken
- Haal de vorm uit de oven, laat de taart afkoelen en verwijder de rand
- Strooi dan lekker veel poedersuiker over de taart en decoreer met een paar takjes rode bessen
Klaar!
Drink bij deze cranberry schuimtaart een lekkere kop Thee van ’t Huis bij, bijvoorbeeld T99 FOR EVER AND EVER of, om helemaal in kerstsfeer te blijven, onze kerstthee T25 A CHRISTMAS CAROL.
A very berry merry X-Mas!
🤍 MOnique