Met de zomervakantie in het hoofd én met een knipoog naar Le Quatorze Juillet, deze week in Taart bij de Thee een verrukkelijk maar kinderlijk eenvoudig recept voor citroen roomboterkoek.
Iedereen die in Frankrijk wel eens bij een patisserie of een gewoon lokaal bakkertje binnenstapt, zal ze kennen, die heerlijke citroentaartjes. Tarte au citron, met een zure vulling die perfect combineert bij de zoete bodem of de merengue laag. Deze roomboterkoek is een variant die minstens zo lekker is.
Het is trouwens jammer dat we in het Nederlands eigenlijk geen woord hebben om de smaak van citroen goed te omschrijven, zoals ‘tangy’ in het Engels. We komen niet verder dan ‘friszuur’ en dat dekt eigenlijk niet helemaal de lading. Citroen is meer dan dat. Proef deze roomboterkoek maar eens!
BENODIGDHEDEN VOOR CITROEN ROOMBOTERKOEK (12 STUKKEN)
Voor de bodem:
- 230 gram roomboter
- 250 gram bloem
- 120 gram kristalsuiker
- zakje vanillesuiker
- mespunt zout
Voor de citroenlaag:
- 4 eieren
- 400 gram kristalsuiker
- 160 ml vers citroensap (ongeveer van 3 citroenen)
- 1,5 eetlepel citroenrasp (ongeveer van 3 citroenen)
- 80 gram bloem
Verder:
- vierkante of rechthoekige bakvorm (ongeveer 18×28 cm, of met een vergelijkbaar oppervlak)
- poedersuiker
BEREIDING DEEGBODEM
- Bekleed de bodem en de randen van de bakvorm met bakpapier
- Mix de boter, de suiker, vanillesuiker en zout lekker licht en romig
- Zeef de bloem en spatel deze er doorheen en kneed nog even met je handen
- Druk het deeg nu op de bodem van de vorm en zet even in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven)
- Bak de deegkorst dan in ongeveer 12 tot 15 minuten lichtbruin, haal de bakvorm uit de oven en laat afkoelen op een rooster
BEREIDING CITROENLAAG
- Doe nu de eieren, suiker, citroenrasp, citroensap en de bloem allemaal in een beslagkom en mix alles goed door elkaar
- Giet dit mengsel over de deegbodem en bak alles in ongeveer 35 minuten gaar. De citroenlaag is nu nog wel zacht maar niet meer vloeibaar
- Laat de roomboterkoek afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem dan minstens 1,5 uur in de koelkast
- Snijd de koek vervolgens in stukken (of stukjes) en bestrooi deze met poedersuiker. Echt zó lekker!
Zo’n citroen roomboterkoek is trouwens ook perfect voor een High Tea, als je hem in kleine blokjes snijdt. En uiteraard drink je er thee bij. Wat dacht je van T18 HAPPY WITH A HINT OF CITRUS, een groene theemelange, echt een match made in heaven. Of T02 SOME SHADES OF GREY, een prachtige earl grey, ook erg lekker.
Geniet ervan!
♥ MOnique