Deze week in Taart bij de Thee een beproefd recept voor carrot cake of worteltjes taart. Wederom niet moeilijk te maken en het resultaat is heerlijk, echt een aanrader.
Je zou het bijna niet geloven, maar er zijn nog steeds mensen die spontaan een vies gezicht trekken bij het idee van wortels in een taart. Maar of je nou graag knabbelt aan een fris oranje waspeentje of juist van mening bent dat een wortel dierenvoer is, dat maakt echt helemaal niets uit. Het klinkt raar maar een worteltaart smaakt niet naar wortel. Het is juist de mix van specerijen die voor de karakteristieke, verrukkelijke smaak zorgt. En de romige icing bovenop maakt het helemaal af.
Als je deze taart in een vierkante springvorm bakt, kun je er gemakkelijk kleine ‘petit fourtjes’ van snijden. Heel lekker als onderdeel van een high tea. Maar gewoon een flinke punt bij een kop thee (of koffie) is natuurlijk ook niet te versmaden.
Er zitten natuurlijk wel wat calorieën in, zeker door de smeuïge topping, maar deze carrot cake is echt meer dan de zonde waard!
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE CARROT CAKE
Voor de taart:
- 250 gram bloem
- 250 gram kristalsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 1 1/2 theelepel zuiveringszout/baking soda of bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel piment
- 2 1/4 deciliter zonnebloemolie
- 3 eieren, losgeklopt
- 100 gram walnoten
- ongeveer 350 gram winterwortel, geraspt
- een springvorm van ongeveer 24 cm
Voor de frosting:
- 3 pakjes Monchou
- 1 a 2 eetlepels crème fraîche
- 25 gr roomboter (ongezouten)
- 200 gram poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 theelepel citroenrasp van Dr. Oetker
- geroosterde pecannoten voor de garnering
BEREIDING
van de taart
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand in.
- Oven voorverwarmen op 175 graden (160 graden voor een heteluchtoven).
- Wortels raspen
- Walnoten in grove stukjes breken of hakken
- Bloem, suiker, zout, zuiveringszout/bakpoeder, kaneel en piment mengen. Olie erdoor roeren en het mengsel luchtig mixen.
- Losgeklopt ei er beetje bij beetje doorheen mixen. Het wordt nu een vrij stevige en kleverige massa.
- Walnoten en wortel erdoor mengen, dit gaat het beste met de hand.
- Het dikke mengsel in de springvorm gieten.
- Zet de vorm in het midden van de oven en laat de taart 40-45 minuten bakken.
- Haal de vorm uit de oven en verwijder de rand na een paar minuten. Laat de taart op een rooster afkoelen.
van de topping
- Mix de Monchou met de crème fraiche en boter goed door.
- Poedersuiker in gedeelten erdoor mixen tot het mengsel mooi glad is.
- Vervolgens de vanillesuiker en citroenrasp toevoegen en even mixen.
- Smeer het mengsel lekker dik over de afgekoelde taart (het glazuur wordt niet hard).
- Bestrooi de carrot cake tenslotte met de fijngehakte, geroosterde pecannoten en snijd hem aan. Eet smakelijk!
De seizoenstheesoorten T33 AUTUMN LEAVES IN A TEA CUP en T34 A WARM WINTER WELCOME zijn een perfecte match bij een stuk van deze carrot cake. Probeer maar eens. Da’s echt genieten!
♥ MOnique