Voor de chocolade liefhebbers hier een gemakkelijk recept voor overheerlijke brownies, een van oorsprong Amerikaanse lekkernij. Amerikanen maken van elke dag een feestdag, althans zo lijkt het. Op 27 januari bijvoorbeeld, is het National Chocolate Cake Day. De link naar brownies is dan snel gelegd.
Smaken verschillen maar de allerlekkerste brownie is wat mij betreft krokant, bijna knapperig aan de buitenkant, maar nog wel lekker zacht en klef van binnen. Daarvoor is dit recept perfect.
En het goede nieuws is, het kan eigenlijk niet mislukken. Wat wil je nog meer?
BENODIGDHEDEN VOOR 8 TOT 16 BROWNIES (GROOT OF KLEIN)
Voor het beslag:
- 3 grote eieren
- 200 gram fijne kristal suiker
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 150 gram bloem
- 25 gram cacao
- 1 theelepel bakpoeder
- een mespuntje zout
- 200 gram chocolade, minimaal 70% cacao (kies voor een goede kwaliteit, dat proef je echt)
- 285 gram ongezouten roomboter
- een beetje grofgemalen zout
- 50 gram ongezouten, geroosterde pecannoten
Verder:
- een pan met dikke bodem
- een vierkante ovenschaal van ong. 20×20 cm (of een rechthoekige met ongeveer hetzelfde oppervlak)
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven)
- Vet de ovenschaal licht in en bekleed deze met bakpapier
- Zeef de bloem, het zout, de cacao en het bakpoeder en roer dit door elkaar met een garde
- Smelt in een pan met dikke bodem de stukjes chocola en boter op laag vuur en haal de pan van het vuur als er nog een paar klontjes zichtbaar zijn
- Mix ondertussen de eieren, suiker en basterdsuiker 5 tot 10 minuten lang door elkaar tot een luchtig, lichtbeige mengsel
- Roer het chocolade mengsel nog even goed door en voeg het dan al mixend aan het eiermengsel toe tot een mooi beslag
- Spatel er dan met de hand de meel/cacao mix en het grofgemalen zout doorheen tot het meel geheel is opgenomen
- Vul de ovenschaal met het beslag en verdeel er de pecannoten over; duw deze een beetje in het beslag en strijk het beslag weer glad
- Plaats de schaal in de oven en bak in ongeveer 40 minuten gaar; aan de bovenkant heeft zich dan een hard, krokant laagje gevormd (met wat barsten) terwijl de binnenkant nog zacht is (maar niet vloeibaar)
- Haal de schaal uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur
- Til de brownie dan uit de vorm en snijd hem in mooie, gelijke vierkante of rechthoekige stukken
‘A balanced diet is chocolate is both hands’. Deze brownies zijn echt de zonde waard. Natuurlijk in combinatie met een lekker kopje thee. Liefst een zwarte theemelange. Wat dacht je van T02 SOME SHADES OF GREY? Maar ook T10 YES WE CAN! is hierbij een aanrader.
Geniet ervan.
♥ MOnique