In Taart bij de Thee een recept voor een heerlijke bokkenpootjestaart. Een taart opgebouwd uit biscuitlagen met mascarponeroom en kersenvulling en omhuld met bokkenpootjes en chocola. Niet al te moeilijk om te maken maar wel een echte showstopper. Klinkt goed, toch? En groot genoeg voor een flink aantal liefhebbers.
Bokkenpootjes zijn ouderwets lekkere Hollandse koekjes van eiwit-amandelschuim, aan elkaar geplakt met crème en de uiteinden gedoopt in chocola. Het verhaal wil dat ze lang geleden voor het eerst zijn gebakken door een bakker in Tuitjenhorn, in West Friesland. Het was daar traditie om jaarlijks op de begraafplaats de doden te herdenken en te beschermen tegen de duivel. Zoals bekend, staat de bok symbool voor de duivel – die wordt vaak ook afgebeeld met hoorns en met bokkenpoten in plaats van benen. Onderdeel van de ceremonie was dan ook het eten van koekjes die op die poten leken. De overledenen hadden zo weer een jaar rust in hun graf en de dorpelingen hadden weer eens lekker gesmuld.
Het mes snijdt aan twee kanten … Hieronder het recept voor zo’n ‘duivelse’ bokkenpootjestaart. Succes ermee!
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE BOKKENPOOTJESTAART (12 – 14 STUKKEN)
Voor de biscuitlaag:
- 5 eieren
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 1 theelepel amandelextract
- 150 gram bloem
- mespunt zout
Voor de vullng:
- 300 gram mascarpone
- 450 ml slagroom
- 3 zakjes vanillesuiker
- 60 gram poedersuiker
- 1 blik kersen vlaaivulling
- 50 gram amandelschaafsel
Voor de opbouw en afwerking van deze bokkenpootjestaart:
- 250 tot 300 gram bokkenpootjes
- 175 gram chocola, naar keuze melk of puur, in stukjes
Verder:
- springvorm van 24 cm doorsnee, bekleed met bakpapier
- koekenpan
- (steel)pan
- groot en scherp fijngekarteld mes
- paletmes (of een ander groot glad mes)
BEREIDING
Van de biscuitlaag:
- Verwarm de oven voor op 170 graden (hetelucht)
- Mix de eieren met de kristalsuiker in 5 minuten tot een volumineuze, schuimige massa en mix er dan kort het amandelextract doorheen
- Zeef de bloem met het zout en voeg dit in 2 delen toe aan het eimengsel. Spatel voorzichtig zonder veel lucht te verliezen, maar zorg er wel voor dat de bloem goed wordt opgenomen
- Schep het beslag nu in de springvorm en bak de biscuittaart in 30 minuten gaar en goudbruin
- Haal de taart uit de oven, verwijder na enkele minuten de vorm en laat het biscuit helemaal afkoelen (je kunt de biscuittaart ook al een dag van tevoren bakken)
Van de vullng:
- Mix de mascarpone zacht en glad en voeg er dan de vanillesuiker, de poedersuiker en 400 ml slagroom aan toe; mix door tot er een stevige room ontstaat
- Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het mooi lichtbruin is
Het opbouwen van de taart:
- Snijd met een scherp gekarteld mes de taart in 3 even dikke plakken en halveer de bokkenpootjes door de crème-laag door te snijden
- Besmeer de onderste biscuitlaag met ruim de helft van de room, strooi hier de helft van het amandelschaafsel en 6 halve verkruimelde bokkenpootjes overheen
- Leg de 2e laag biscuit er bovenop en verdeel hier de kersen vlaaivulling over
- Nu gaat de 3e biscuitlaag er op en nu bestrijk je zowel de bovenkant als de zijkant van de taart met het restant van de mascarponeroom
- Plak dan rondom de gehalveerde bokkenpootjes tegen de rand en zet de taart in de koelkast
- Verwarm vervolgens de overgebleven slagroom in de steelpan en smelt hierin de chocola; laat dit chocolademengsel afkoelen (het mag niet meer echt warm zijn maar het moet nog wél vloeibaar blijven)
- Giet de chocola uit over de bovenkant van de taart, strooi er het restant van het geroosterde amandelschaafsel over en decoreer met enkele bokkenpootjes. Nog even in de koelkast laten opstijven en voilà! Je kunt hem meteen eten, dan zijn de bokkenpootjes nog lekker knapperig.
Niets zo lekker als een flinke punt taart bij een kop thee. Heerlijk bij deze bokkenpootjestaart is onze T05 OH BLACK BETTY, een prachtige zwarte Assam thee met stukjes vanille. Combineert echt geweldig met de verschillende smaken in de taart. Maar ook de zoete witte theemelange T09 WHITE SENSATION is hierbij echt een aanrader.
Geniet ervan!
♥ MOnique