Deze week in Taart bij de Thee, een recept voor een biscuitrol met advocaat en mandarijn. Een beetje retro, zo’n rol, zeker in combinatie met de advocaat. Maar wél lekker! En door alle eieren die erin gaan, past-ie ook helemaal in de sfeer van Pasen.
Maar laat er geen misverstand over bestaan, je mag je theevisite gerust ook op een ander moment in het jaar zo’n biscuitrol voorschotelen. Graag zelfs. Je kunt de bovenkant naar hartelust versieren met (wit) chocoladeschaafsel, vers fruit, sterretjes of … hartjes natuurlijk, verzin het maar. Voor elke gelegenheid is er wel een passende decoratie te bedenken.
Hier heb ik gekozen voor bloemetjes en eitjes. En daar word je toch gewoon blij van?
BENODIGDHEDEN VOOR BISCUITROL MET ADVOCAAT EN MANDARIJN (10 PERSONEN)
Voor de biscuitlaag:
- 150 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eiwitten
- 8 eidooiers
- 80 gram bloem
- 20 gram maïzena
- mespunt zout
- 2 eetlepels poedersuiker
Voor de vulling:
- 250 gram mascarpone
- 250 gram Philadelphia roomkaas
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eetlepels poedersuiker
- 2 à 3 mandarijnen
- 3 à 4 eetlepels advocaat
Voor de topping (afhankelijk van wat je zelf toepasselijk/leuk/lekker vindt):
- eetbare bloemen
- (witte) chocola
Verder:
- bakplaat
- een schone theedoek
BEREIDING
De biscuitlaag
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven)
- Bekleed de bakplaat met bakpapier
- Mix de eidooiers met 75 gram kristalsuiker luchtig en schuimig
- Mix in een andere (vetvrije) beslagkom de eiwitten met het zout en de rest van de kristalsuiker stijf tot het mengsel ‘piekt’
- Spatel het stijve eiwit en de luchtige eidooiermassa door elkaar
- Zeef hier de bloem en maïzena boven en spatel alles snel door elkaar tot een egaal beslag
- Verdeel het beslag over de met bakpapier beklede bakplaat en strijk het glad
- Bak de biscuit in 12 tot 14 minuten goudbruin en gaar en haal de bakplaat uit de oven
- Neem de biscuitplak met het bakpapier van de bakplaat
- Spreid de theedoek uit en bestrooi deze met 2 eetlepels poedersuiker
- Leg nu de biscuitplak omgekeerd op de theedoek, dus met het bakpapier aan de bovenkant, laat de biscuitlaag afkoelen en verwijder dan voorzichtig het bakpapier
De vulling
- Boen 1 mandarijn goed schoon en rasp hier de schil vanaf
- Pel hem dan en snijd de mandarijn in kleine stukjes
- Pers de andere mandarijn(en) uit. Je hebt ongeveer 5 eetlepels mandarijnsap nodig
- Roer de mascarpone en de roomkaas los met de poedersuiker, een zakje vanillesuiker en het mandarijnsap
- Gebruik nu de helft van dit roommengsel voor de vulling en roer hier de advocaat doorheen; het andere deel bewaar je voor de topping, zet dit weg in de koelkast
- Bestrijk de biscuit met het advocaat/roommengsel en verdeel hier de mandarijnrasp en de stukjes mandarijn overheen
- Rol de biscuitplak nu met behulp van de theedoek op, leg hem op een schaal en zet deze een uurtje in de koelkast
De afwerking
- Haal de biscuitrol en het roommengsel uit de koelkast
- Bestrijk de rol met de room. Dit gaat het beste met een paletmes
- Versier de bovenkant van de biscuitrol nu met bloemen, chocola of andere decoratie. Maak er een feestje van!
En natuurlijk geen Taart bij de Thee recept zonder theeadvies. Heel toepasselijk voor deze tijd van het jaar én lekker fris bij deze biscuitrol met advocaat is uiteraard onze lentethee T31 YES, IT’S SPRINGTIME. Maar ook T09 WHITE SENSATION is hierbij zeker een aanrader.
Vrolijk Pasen alvast!
MOnique