Deze week geen grote Taart bij de Thee maar appel-kaneel muffins met vanille-mascarponeroom. Mini taartjes dus. Alhoewel mini, het is best een behoorlijke portie. Maar of je het nu een muffin, taartje of een uit de kluiten gewassen cakeje noemt, elke hap is de zonde waard.
Ze worden, zoals het officieel hoort, gemaakt met olie en niet met boter. Daardoor zijn ze lekker luchtig. Maar natuurlijk is zo’n muffin gewoon familie van de welbekende appeltaart met slagroom, een heerlijke evergreen en allemansvriend. En bovendien gemakkelijk om te bakken én leuk om uit te delen.
Altijd goed, succes verzekerd!
BENODIGDHEDEN VOOR 12 FLINKE APPEL-KANEEL MUFFINS MET VANILLEROOM
Voor het cake beslag:
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 gram kristalsuiker
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- mespunt zout
- 120 ml zonnebloemolie
- 250 gram dikke, romige yoghurt
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- en 1 theelepel citroen extract
- 4 middelgrote zoetzure appels, geschild en in stukken gesneden (niet te fijn)
- 1 theelepel bloem
- 1 theelepel custardpoeder
- een beetje kristalsuiker
- 1/2 theelepel kaneel
Voor de mascarponeroom :
- 200 ml slagroom
- 200 gram mascarpone
- 3 zakjes vanillesuiker
- 3 flinke eetlepels kristalsuiker
Verder:
- muffin bakblik
- 12 grote papieren muffinvormpjes
- plastic spuitzak met grove spuitmond
- evt. extra schijfjes appel en stukjes lint of touw als decoratie
BEREIDING CAKES
- Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven) en zet de papieren muffin vormpjes in het bakblik
- Mix de basterdsuiker, de suiker, het zout, de kaneel en de eieren goed door tot een gladde massa
- Doe er dan het vanille extract en het citroen extract bij en mix alles weer even door elkaar
- Mix er vervolgens de olie en de yoghurt doorheen
- Zeef dan het zelfrijzend bakmeel boven de beslagkom en meng alles tot een glad en vrij stevig beslag
- Roer in een apart schaaltje de bloem, het custardpoeder, de suiker en de kaneel doorelkaar en schep hier de appelstukjes doorheen; hiermee voorkom je dat je dat alle appel naar de bodem zakt
- Spatel deze appelstukjes vervolgens door het beslag en verdeel het beslag nu over de muffinvormpjes
- Zet het muffinblik in de oven en bak de cakes in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar
- Haal de appel-kaneel muffins dan uit de oven en laat ze helemaal afkoelen
BEREIDING VANILLEROOM
- Terwijl de muffins in de oven staan mix je de mascarpone even los met de vanillesuiker
- Voeg hier de koude slagroom en de suiker aan toe en mix tot een stevige roommassa
- Zet dit roommengsel een uurtje in de koelkast om goed op te stijven
- Doe de vanilleroom in een spuitzak en spuit een flinke dot bovenop elke cakeje
- Strooi hier eventueel nog wat koekkruimels overheen, zet er – lekker decoratief – een schijfje appel (met schil) in en doe er een strikje om
- Helemaal goed, een kadootje, niks meer aan doen! Alleen serveren en opeten …
Natuurlijk zijn deze appel-kaneel muffins heerlijk bij de thee. Eigenlijk bij bijna alle theesoorten, zwart, groen, wit, rooibos, kruidenthee, noem maar op. Maar als we toch één soort mogen aanbevelen dan is dat de verrassend lekkere thee T512 SURPRISE, SURPRISE. Een subtiele theemelange van witte en groene thee met onder andere kaneel, citroengras en rozenbloesem. Zeker het proberen waard.
Geniet ervan!
♥ MOnique