Voor de afwisseling deze week in Taart bij de Thee geen grote taart maar een recept voor kleine amandel mascarpone taartjes met een vleugje citroen. Decoratief opgemaakt in kleine glazen en een beetje afgeleid van tiramisu, maar dan anders.
Deze taartjes in glas zijn niet alleen lekker, maar daarnaast ook gemakkelijk te maken, snel klaar én ze zijn ‘no bake’, dus je hebt er geen oven bij nodig. Mooi meegenomen als het buiten zomers warm weer is.
Tot slot nog een tip: als je borrel- of likeurglaasje gebruikt, kun je er ook 12 ienie-mini taartjes van maken voor bij een High Tea. Goed idee toch?
BENODIGDHEDEN VOOR 6 amandel mascarpone taartjes in glas
Voor de bodem:
- 3 eetlepels sterke koffie
- 3 eetlepels amandel likeur (amaretto)
- 12 cantuccini amandel koekjes
Voor de vulling:
- 3 eidooiers
- 250 gram mascarpone
- 3 eetlepels koud water
- 2 zakjes vanille suiker
- 3 eetlepels fijne kristalsuiker
- schil van 1 citroen, geraspt
Voor de topping:
- 3 eiwitten
- 80 gram fijne kristalsuiker
- mespuntje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- paar druppels witte azijn
- ½ theelepel amandel extract
- 45 gram blanke amandelen, gehalveerd
Verder:
- 6 kleine glazen (inhoud ongeveer 100 ml)
- 2 beslagkommen
BEREIDING
- Rooster de amandelen in een koekenpan goudbruin
- Roer de likeur en de koffie door elkaar op een bord
- Breek de amandel biscuits doormidden, leg ze in het likeurmengsel en draai ze na 30 seconden om zodat het mengsel volledig wordt opgezogen
- Doe in elk glas 4 halve biscuits
- Mix de eidooiers met het water, de suiker en de vanillesuiker licht en schuimig
- Meng er dan de mascarpone doorheen en mix weer even door en spatel er vervolgens de citroenrasp door
- Mix in een andere, absoluut vetvrije beslagkom de eiwitten met de suiker, het zout, de vanillesuiker en de azijn stijf en glanzend
- Mix er dan kort het amandelextract door
- Verdeel nu eerst het mascarponemengsel over de 6 glazen
- Schep of spuit er dan het stijfgeklopte eiwit op
- Garneer met de amandelen
- Zet de amandel mascarpone taartjes ongeveer 2 uur in de koelkast om goed op te stijven
- Ready to eat! Met een klein lepeltje (in plaats van een gebaksvorkje) is wel zo handig.
En welke thee drink je bij deze taartjes in glas? Wat dacht je van T22 ORANGE IS THE NEW BLACK, een heerlijke zwarte thee met onder andere sinaasappelschil. Maar ook de verrassend lekkere theemelange T512 SURPRISE, SURPRISE past er super bij. Probeer maar eens. En natuurlijk zijn deze amandel mascarpone taartjes ook perfect als dessert. Yummie!
♥ MOnique