Deze week in Taart bij de Thee een heel eenvoudig en snel-klaar recept voor een lekkere abrikozen amandeltaart. Zowel abrikozen als amandelen zijn natuurlijk hartstikke gezond, dus als je die allebei in een taart stopt, ben je goed bezig!
Oorspronkelijk komt de abrikoos (Prunus Armeniaca) uit China maar hij dankt zijn naam aan het feit dat-ie 3000 jaar later in Armenië aankwam en vervolgens in 70 voor Christus door de Romeinen via Griekenland over heel Europa werd verspreid. De oude Grieken noemden abrikozen de ‘gouden eieren van de zon’, want zon hebben ze nodig om heerlijk smaakvol en mooi oranje te worden, liefst met een lichtrood blosje. Daarom moet je ze juist nu eten, na zo’n zonnige zomer.
Ook de amandel komt uit het Oosten en verspreidde zich gestaag richting het Middellandse Zeegebied. Het duurde nog wel tot in de 8e eeuw voordat onze voorouders hier in Noord-Europa er kennis mee maakte, maar sindsdien zijn amandelen ook hier onverminderd populair, vooral omdat je er zo veel mee kunt doen. Een taart bakken bijvoorbeeld … En amandelen worden in augustus geoogst, dit is dus de perfecte maand voor deze abrikozen amandeltaart.
BENODIGDHEDEN VOOR EEN ABRIKOZEN AMANDELTAART (8 STUKKEN)
Voor de bodem:
- 6 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
Voor de vulling:
- 90 gram roomboter op kamertemperatuur
- 75 gram suiker
- 2 eetlepels honing
- 30 gram bloem
- 100 gram amandelmeel
- 200 gram ricotta
- 1 ei
- 75 gram amandelspijs
- 50 ml rum
- 700 gram abrikozen
- 50 gram gehalveerde blanke amandelen
Verder:
- vlaai- of quiche vorm
- beetje bloem om je werkvlak te bestrooien
- deegroller
BEREIDING
Van de deegbodem:
- Verwarm de oven voor op 180 graden(hete lucht), vet de vorm licht in en bestrooi het aanrecht met wat bloem
- Stapel de ontdooide plakjes bladerdeeg kruislings op elkaar
- Rol deze stapel uit tot een lap deeg die net wat groter is dan de bakvorm en bekleed de vorm ermee; snij de eventueel overhangende rand er af
Van de vulling:
- Halveer de abrikozen en verwijder de pit
- Roer het ei los met de amandelspijs
- Doe de suiker, honing en boter in een beslagkom en mix even goed door
- Voeg hier nu het amandelmeel, de bloem, het ei/amandelspijsmengsel, de ricotta en de rum aan toe en mix alles tot een crême-achtig beslag
- Verdeel deze amandelcrème over het deeg in de bakvorm en druk er vervolgens de halve abrikozen in
- Bestrooi met de gehalveerde amandelen en bak de taart in ongeveer 45-50 minuten gaar en goudbruin
Simpel én lekker, deze abrikozen amandeltaart. Helemaal met een heerlijk verse kop thee erbij. Wat dacht je van T04 THANKS A MILLION, een frisse kruidenmelange, past er beslist heel goed bij. Of probeer T17 MINTY MARRAKESH eens. De smaak van amandel en abrikoos uit de taart gaat mooi samen met de kruizemunt in deze groene thee.
Geniet ervan!
♥ MOnique