Speciaal voor Moederdag hier in Taart bij de Thee een heerlijke aardbeientaart. Om precies te zijn een biscuittaart met aardbeien, liefst Hollandse natuurlijk, want die zijn toch echt het lekkerst.
Het luchtige biscuitdeeg combineert fantastisch met de romige vanillevulling en met de friszoete icing, voor de gelegenheid rozerood van kleur. En de geurige, sappige aardbeien maken het natuurlijk af. Toch een plaatje, deze taart?
Ondanks dat vanillepeulen tegenwoordig een schaars goed en dus peperduur zijn, wordt de room gemaakt met een vanillestokje. Vanille is het nieuwe goud, zeggen ze. Past eigenlijk wel goed bij de vorstelijke allure van de zomerkoninkjes. En bovendien, voor mama is alleen het beste goed genoeg.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE AARDBEIENTAART (12 PERSONEN)
Voor het biscuitbeslag:
- 5 eieren (op kamertemperatuur)
- 165 gram fijne kristalsuiker
- rasp van 2 (biologische) citroenen
- 165 gram zelfrijzend bakmeel
- 65 gram gesmolten roomboter
- snufje zout
Voor de citroensiroop:
- sap van 2 citroenen
- 60 ml water
- 60 gram fijne kristalsuiker
Voor de vanillevulling:
- 1 vanille stokje, opengesneden
- 350 ml melk
- 3 eierdooiers
- 80 gram fijne kristalsuiker
- 35 gram maizena
- snufje zout
- 1 eetlepel aardbei likeur
- 75 gram roomboter
Voor de icing:
- 200 gram suikerbakkerspoeder of poedersuiker
- 200 gram roomboter
- 1 eetlepel koud water
- 1 theelepel citroen extract
- optioneel: rode kleurstof
Voor de topping:
- 500 gram aardbeien
- eetbare bloemen of andere decoratie naar keuze
Verder:
- springvorm met doorsnede van 22 cm
- bakpapier
- steelpan
- zeef
- plastic spuitzak
BEREIDING VAN DE TAART
Van de biscuitlaag
- Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier
- Zet de oven op 160 graden (hetelucht)
- Smelt de roomboter en laat deze weer afkoelen (maar hij moet nog wel steeds vloeibaar zijn)
- Mix de eieren, de suiker en de citroenrasp in 5 -10 minuten tot een volumineus en luchtig mengsel
- Zeef het zelfrijzend bakmeel met het zout en spatel dit in 2 gedeelten voorzichtig door het beslag; de lucht die je erin geslagen hebt, mag niet verdwijnen
- Spatel er nu nog de gesmolten boter doorheen en giet het beslag in de springvorm
- Zet de vorm in de oven en bak de biscuitcake in ongeveer 25 – 30 minuten gaar en goudbruin
- Haal de springvorm uit de oven, wacht 5 minuten voordat je hem uit de vorm haalt en laat de biscuit dan volledig afkoelen op een rooster
- Ondertussen maak je de siroop door het citroensap, het water en de suiker in een steelpan al roerend aan de kook te brengen totdat de suiker is opgelost. Laat de siroop vervolgens een paar minuten zachtjes doorkoken en indikken
Van de vanillevulling
- Breng in een steelpan de melk met het vanillestokje aan de kook; haal de pan dan van het vuur, zet er een deksel op en laat de melk nog 10 -15 minuten trekken
- Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker en de aardbeilikeur romig en mix er dan de gezeefde maïzena en het zout doorheen tot een glad mengsel
- Verwijder het vanillestokje, zeef de melk en giet vervolgens een beetje melk bij het eiermengsel en roer dit goed door
- Giet het mengsel nu met de rest van de melk in een pan en verwarm onder voortdurend roeren tot het gaat koken en indikken. Blijf echt goed kloppen en roeren om te voorkomen dat er klontjes ontstaan
- Als het roommengsel dik genoeg is, haal je de pan van het vuur en roer je er de boter in kleine stukjes doorheen
- Giet de vanilleroom nu in een lage schaal en dek deze af met plasticfolie, zodat er geen vel ontstaat. Laat in ongeveer 1,5 uur goed afkoelen
Van de icing
- Doe de boter met de poedersuiker, het citroenextract en het water in een beslagkom en roer even door elkaar
- Mix dan op hoge snelheid in 10 minuten tot een mooie, witte en gladde icing
- Breng desgewenst op kleur met een beetje rode kleurstof en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast
Het opbouwen van de aardbeientaart
- Snijd de biscuitcake horizontaal in 2 helften. Dit kan met een speciale taartsnijder maar het gaat ook prima met een goed mes
- Sprenkel de citroensiroop op de snijkanten van beide biscuitlagen
- Halveer 150 gram aardbeien en snijd de overige aardbeien en mooie plakjes
- Doe nu een deel van de icing in een spuitzak en spuit op de onderste cakelaag rondom een dubbelhoog ‘dijkje’
- Vul de cirkel nu met de vanilleroom en duw daar de gehalveerde aardbeien in. Strijk de room nog even glad
- Dek nu af met de 2e biscuitlaag, de snijkant naar beneden, en druk licht aan
- Breng rondom en bovenop een laagje icing aan en strijk deze een beetje rommelig glad met een breed mes of palletmes
- Beleg de bovenkant van de taart vervolgens met de aardbeienschijfjes en strooi er vervolgens wat eetbare bloemetjes of andere decoratie overheen
- Als je de aardbeientaart op een schaal of taartplateau presenteert, kun je hem rondom ook nog een beetje leuk versieren. Maak er gewoon een feestje van!
- Zet de taart nog wel een uurtje in de koelkast voordat je hem aansnijdt
En natuurlijk drink je een heerlijke kop thee bij deze aardbeientaart. Op de 2e zondag in mei wordt dat uiteraard T03 MAMA MIA, HOW CAN I RESIST YOU, what else? Onweerstaanbaar lekker, zowel de thee als de taart!
Fijne Moederdag!
♥ MOnique