Een verrukkelijke taart voor een heerlijk avondje, deze sinterklaastaart. Want wie zoet is krijgt lekkers. En lekker is-ie zeker, zo’n gestapelde kruidcake taart gevuld met mascarponeroom en rondom afgewerkt met een heuse pepernotencrème. Alle Pieten – zwart, regenboog of roetveeg – zijn er dol op. En Sinterklaas zelf uiteraard ook.
Om misverstanden te voorkomen, het gaat hier eigenlijk om kruidnoten, maar pepernoten is gewoon vertrouwd sinterklaasjargon. En het lijkt misschien een kindertaart, met die royale verzameling zoetigheid bovenop, maar door die mascarpone gaan wél een paar eetlepels Grand Marnier. Mochten er trouwens wel kindertjes mee-eten, dan kun je de likeur vervangen door extra sinaasappelsap, bijna net zo lekker.
Dat wordt snoepen! Maar eerst bakken natuurlijk. Succes ermee.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE SINTERKLAASTAART (12 – 14 STUKKEN)
Voor de kruidcake lagen:
- 5 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 250 gram kristalsuiker
- 250 gram gezouten roomboter
- 1 theelepel vanille extract
- 3 theelepels speculaas- of koekkruiden
Voor de pepernotencrème:
- 30 gram bloem
- 160 ml melk
- 130 gram roomboter (ongezouten) op kamertemperatuur
- snufje zout
- 130 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
- 120 gram fijngemalen kruidnoten
Voor de vulling :
- 250 gram mascarpone
- 200 ml slagroom
- 4 eetlepels fijne kristalsuiker
- 2 eetlepels Grand Marnier
- rasp van 1 sinaasappel
- 1 eetlepel sinaasappelsap
Voor de afwerking :
- strooigoed, schuimpjes, hartjes, sint chocola, koekjes, kruidnoten etc.
Verder:
- 2 springvormen van 18 cm doorsnee, bekleed met bakpapier (als je er maar 1 hebt, gebruik je die gewoon 2 keer)
- paletmes (of een ander groot glad mes)
- kleine steelpan
BEREIDING
Van de kruidcake lagen:
- Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht)
- Klop de boter met de suiker en het vanille-extract romig in een kom en voeg de eieren één voor één toe; steeds goed doormixen tot een glad mengsel
- Voeg nu de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en zout toe. Schep dit er eerst doorheen en mix dan op lage snelheid door tot een mooi beslag
- Verdeel dit beslag over de 2 springvormen en bak de cakes in ongeveer 30 minuten gaar; je kunt er even een houten prikker insteken om dit te testen
- Haal de springvormen uit de oven en laat de cakelagen even afkoelen voordat je de vorm verwijdert. Laat dan volledig afkoelen op een rooster
- Je kunt dit prima een dag van te voren doen
Van de pepernotencrèma:
- Verwarm de melk in een steelpan en voeg hier de gezeefde bloem aan toe. Goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan; het dikt in tot een stevige pap
- Giet de pap in een schaaltje en dek af met plasticfolie zodat er geen vel kan ontstaan. Zet weg om helemaal te laten afkoelen (ook dit kun je een dag van te voren doen)
- Mix de boter glad met het vanille-extract en het zout en voeg hier in delen de poedersuiker aan toe tot een mooi glad mengsel. Let op, start steeds voorzichtig met mixen, anders zit alles onder de suiker.
- Roer nu de afgekoelde pap even los en mix deze door het boter/suikermengsel tot een mooie botercrème
- Schep hier de fijngemalen kruidnoten doorheen en mix nog even door
Van de vulling:
- Roer de mascarpone even los en voeg hier de suiker aan toe en mix goed door
- Doe er dan de slagroom bij en mix tot het een stevig roommengsel is
- Mix er dan kort de Grand Marnier en het sinaasappelsap doorheen en voeg tenslotte nog de sinaasappelrasp aan toe
Het opbouwen van de taart:
- Snij beide kruidcakes overlangs doormidden zodat je 4 cakelagen krijgt
- Leg de eerste cakelaag op een schaal
- Besmeer deze laag bovenop met het mascarponemengsel, leg er dan de 2e cakelaag bovenop en besmeer ook deze laag
- Stapel er dan op dezelfde wijze de 3e laag bovenop en dek af met de laatste cakelaag. Zorg ervoor dat die bovenste cakelaag met de vlakke onderkant naar boven ligt zodat het oppervlak mooi egaal is
- Zet de taart vervolgens een paar uur in de koelkast
- Smeer nu met het paletmes de pepernotencrème uit over de zijkant en bovenkant van de taart en schep als laatste midden bovenop een extra bergje crème
- Decoreer de sinterklaastaart nu met de chocola, het snoep en de koekjes. Begin hierbij in het midden en werk toe naar de rand.
- Vol verwachting klopt ons hart … eerst nog even een uurtje in de koelkast laten opstijven en dan pas aansnijden!
Niks lekkerder dan een heerlijke kop thee bij een stukje van deze verrukkelijke taart. Niet te groot hoor, want zo’n sinterklaastaart is behoorlijk machtig. Drie keer raden welke thee er echt super goed bij past … inderdaad onze T512 SURPRISE, SURPRISE, een perfecte match.
Geniet ervan!
♥ MOnique