Veel makkelijker dan dit gaat het niet worden in Taart bij de Thee! Het onderstaande recept voor weespermoppen is echt super simpel. Geen taart dus, maar heerlijke koekjes. En nog glutenvrij ook.
De naam doet vermoeden dat de weespermop afkomstig is uit Weesp, maar of dat nou echt zo is … Het schijnt daar wel al sinds jaar en dag het best verkochte koekje te zijn. En dat snappen we, want ze zijn gewoon erg lekker. Zeker nu in de herfst.
Om deze koekjes te bakken, heb je maar 4 ingrediënten nodig. Gemak dient de mens en daarom wordt er in dit recept kant en klaar amandelspijs gebruikt. Maar mocht je nou toch op zoek zijn naar ietsje meer uitdaging, dan kun je het amandelspijs ook zelf maken. Voor de liefhebbers staan hieronder daarom 2 keuzemogelijkheden.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE WEESPERMOPPEN (14 – 16 STUKS)
Voor het deeg:
- 300 gram kant en klare amandelspijs (wel van goede kwaliteit natuurlijk)
- 30 gram kristalsuiker
- rasp van een halve citroen
- 1 eidooier
OF
- 150 gram blanke amandelen
- 180 gram kristalsuiker
- rasp van een hele citroen
- 1 eidooier
Voor de afwerking :
- 4 eetlepels (grove) kristalsuiker
Verder:
- plastic huishoudfolie
- oven bakplaat
- bakpapier
BEREIDING
- Prak het amandelspijs los met een vork en kneed er vervolgens de kristalsuiker, de citroenrasp en de eidooier door heen
- Verdeel het amandeldeeg in 2 stukken, rol van elk stuk een staaf van zo’n 3,5 cm doorsnee, wikkel deze in plasticfolie en leg ze een uur in de koelkast
OF
- Hak de amandelen goed fijn en kneed hier de suiker en de citroenrasp doorheen; leg dit amandelspijs nu minimaal een dag in de koelkast (2 of 3 dagen is nog beter) om de smaken goed op elkaar te laten inwerken
- Voeg nu de eidooier toe en kneed even door
- Verdeel het amandeldeeg in 2 stukken, rol van elk stuk een staaf van zo’n 3,5 cm doorsnee, wikkel deze in plasticfolie en leg ze een uur in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven)
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat
- Bestrooi je werkvlak met de suiker en rol hier de amandeldeeg staven doorheen zodat er rondom een laagje suiker zit
- Snij de rollen nu in stukken van ongeveer 2,5 tot 3 cm
- Druk de snijkanten van elk koekje ook nog even in de suiker en leg ze vervolgens op het bakpapier
- Zet de bakplaat in de oven en bak de weespermoppen in ongeveer 10 minuten goudbruin aan de randjes; hou het goed in de gaten, het kan heel snel gaan en dan verbrandt de suiker
- Laat de koekjes even afkoelen op een rooster … en klaar! Echt super simpel toch?
Bij zo’n lekkere weespermop drink je natuurlijk een heerlijk kopje thee. Wat dacht je van T33 AUTUMN LEAVES IN A TEA CUP, een smaakvolle vruchtenmelange waar ook amandel in zit. Om helemaal in herfstsferen te komen. Een andere aanrader is T05 OH BLACK BETTY, een mooie zwarte Assam thee met stukjes vanille. Matcht heel goed met de amandelsmaak van de weespermoppen.
Smullen!
♥ MOnique