Wat is er in een warme zomer nu nóg lekkerder dan vers fruit? Nou, wat dacht je van vers fruit gebakjes! Daarom deze week in Taart bij de Thee een recept voor heerlijk luchtige bladerdeeg taartjes met Zwitserse room en fris seizoensfruit.
Of je nu van aardbeien, frambozen, bramen, druiven, meloen, banaan, perzik, ananas of kiwi houdt, of gewoon niet kunt kiezen omdat je alles even lekker vindt, voor deze gebakjes maakt dat niet uit. Je schept de bladerdeegschelpen gewoon vol met het fruit waar jij zin in hebt. En de combinatie met de zelfgemaakte roomvulling is echt een ‘match made in heaven’. Trouwens, het maken van die room is veel gemakkelijker dan je denkt.
Kortom, veel vitamine C in een romige, krokant knapperige verpakking. Wat wil je nog meer…
BENODIGDHEDEN VOOR 6 VERS FRUIT GEBAKJES
Voor de bladerdeeg schelpen:
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
- kristalsuiker (liefst met een wat grovere korrel)
Voor de Zwiterse roomvulling:
- 150 ml melk
- 15 gram kristalsuiker
- 15 gram custardpoeder
- vanillestokje
- 150 ml slagroom, gezoet met 2 eetlepels suiker
- 1½ blaadje gelatine
Voor de topping:
- vers fruit naar keuze (in dit geval aardbeien, frambozen, druiven en meloen)
- 2 eetlepels abrikozenjam
Verder:
- muffin bakblik
- steelpannetje
- plastic spuitzak
- boterkwastje
BEREIDING
Van de bladerdeegschelpen
- Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht)
- Laat 6 bladerdeegplakjes naast elkaar ontdooien
- Gebruik de onderkant van het muffin bakblik en vet de buitenkant van 6 vormpjes licht in. Zorg ervoor dat deze 6 zo ver mogelijk bij elkaar vandaan liggen
- Vouw bij elk bladerdeegplakje rondom 1 cm van de rand naar binnen, draai de plakjes dan om en bestrooi deze onderkant met suiker
- Leg nu elk plakje met de besuikerde kant naar boven op een ingevet vormpje en druk het deeg er omheen; prik met een vork gaatjes in het middelste gedeelte, zodat het deeg hier niet te veel gaat rijzen
- Bak de bladerdeeg schelpen in 15 minuten goudbruin
- Haal het bakblik uit de oven en laat 5 minuten staan; je kunt de schelpen er nu zo vanaf halen. Laat ze volledig afkoelen
Van de Zwiterse room (deze maak je terwijl de bladerdeegschelpen in de oven staan)
- Week de gelatine in ruim koud water
- Roer de suiker met de custard en een scheut melk tot een glad papje
- Doe de rest van de melk in een steelpan, snij het vanillestokje open, schraap hier het merg uit, voeg beide toe aan de melk en breng aan de kook
- Neem dan de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje en voeg de warme melk beetje bij beetje toe aan het custardpapje; steeds goed blijven roeren zodat er geen klontjes ontstaan
- Giet alles weer terug in de pan en laat de room nog even doorkoken zodat hij indikt; blijf goed roeren
- Schenk de room dan uit op een plat bord en leg er een laagje plasticfolie op zodat er geen vel ontstaat. Laat in de koelkast helemaal afkoelen
- Klop de slagroom met de 2 eetlepels suiker lobbig maar niet stijf
- Roer de afgekoelde banketbakkersroom los en spatel er in delen de slagroom doorheen
- Verwarm in een steelpan de gelatine met het aanhangende water zodat deze volledig oplost en roer deze vloeibare gelatine door het roommengsel; doe de room dan in een spuitzak
Het afwerken van de vers fruit gebakjes
- Leg de deegschelpen op een schaal, vul ze met de room en verdeel het fruit er vervolgens mooi overheen
- Maak de abrikozenjam warm in een steelpannetje en bestrijk het fruit ermee, zodat er een mooi glanslaagje ontstaat
- Ziet er onweerstaanbaar lekker uit!
Een frisse muntthee zoals T13 DOUBLE MINT FOR ME en een groene thee als T18 HAPPY WITH A HINT OF CITRUS zijn hierbij erg lekker. Of drink voor de verandering eens ijsthee bij deze fruitgebakjes. Onze zomerthee T32 HOT SUMMER COOLDOWN leent zich daar prima voor!
Dat is pas echt genieten!
♥ MOnique