Soms heb je trek in iets hartigs én iets zoets. Dan zijn deze honing geitenkaas broodjes met gekarameliseerde ui en spek een schot in de roos. Een perfecte combinatie, sweet and savory. Het zoete van de ui en de honing krijgt pit door de geitenkaas en het zoute spek. Een vleugje Frankrijk, als chèvre sur canapé, maar dan niet erop maar erin. En echt heel gemakkelijk om te maken.
Er zijn (nog steeds!) mensen die de rillingen over de rug voelen lopen alleen al als het woord geitenkaas valt. Laat staan bij het proeven ervan. Maar zeker als je kiest voor een zachte variant waar al honing doorheen zit, is de smaak zo subtiel en zacht, dat zelfs de meest notoire geitenkaashater wel voor de bijl moet gaan.
Verdubbel onderstaande hoeveelheden als je 12 van deze honing geitenkaas broodjes, dus een volle muffin bakplaat, wilt bakken. Gaat er vast wel in!
BENODIGDHEDEN VOOR 6 HONING GEITENKAASBROODJES MET GEKARAMELISEERDE UI EN SPEK
Voor het deeg:
- een blikje deeg voor 6 croissants (uit de koeling)
Voor de vulling:
- 6 plakjes ontbijtspek
- 150 gram zachte geitenkaas met honing
- 200 gram ui, in halve ringen gesneden
- 20 gram roomboter
- 1 volle eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- een beetje grofgemalen peper en zout
- scheutje olijfolie
- 2 eetlepels honing
- verse tijm
Verder:
- muffin bakblik
- koekenpan
BEREIDING
- Doe een paar druppels olijfolie in de koekenpan en bak de plakjes ontbijtspek in een paar minuten op middelhoog vuur aan beide kanten licht aan
- Haal de plakjes spek uit de pan en snijd ze vervolgens in kleine stukjes
- Laat in het bakvet de roomboter smelten en doe er dan de gesneden uien bij
- Schep de uien even om en voeg wat versgemalen peper en zout toe
- Als de uien glazig worden, doe je er de basterdsuiker bij, even doorroeren en dan de stukjes spek toevoegen
- Laat de uien nu op laag vuur 15 tot 20 minuten karameliseren zodat ze mooi zacht en goudbruin worden
- Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden (155 graden voor een heteluchtoven)
- Haal het deeg uit het blik en leg de plakjes deeg op je werkblad
- Ris de blaadjes van een aantal takjes tijm zodat je ongeveer 1 eetlepel vol hebt; roer de tijm door het ui/spek mengsel
- Verdeel nu eerst dit mengsel over de 6 deegplakjes en vervolgens ook de geitenkaas (in kleine brokjes) en giet er tenslotte een beetje honing overheen
- Rol elk deegplakje losjes op vanaf de scherpe punt naar het brede stuk, waarbij je één kant recht houdt; zet de rolletjes met deze rechte kant naar beneden in het muffinblik en duw de bovenkant van het deeg een beetje dicht
- Druk er nog een takje tijm bovenop
- Bak de broodjes in ongeveer 12 – 15 minuten goudbruin
- Haal de broodjes nu uit de oven en laat ze even afkoelen, druppel er eventueel nog wat extra honing overheen en dien/eet ze meteen op
- Sweet and savory, zoet en hartig tegelijk, héérlijk!
Deze honing geitenkaas broodjes zijn ook geweldig als onderdeel van een high tea. Serveer er bijvoorbeeld een lekkere muntthee T13 DOUBLE MINT FOR ME bij of een mooie jasmijnthee T08 JOYFUL JASMINE. Maar ook T21 OUT OF AFRICA, een rooibos met gember en rozemarijn, combineert verrassend goed bij deze broodjes.
Enjoy!
♥ MOnique