Kersen zijn sexy, stond er in de krant, dus alleen al daarom hier in Taart bij de Thee een recept voor een super lekker kersentaartje van schuim, room en kersen natuurlijk. Je bakt er meteen 8 of 10 tegelijk.
Nederlandse kersen zijn tegenwoordig echt heerlijk zoet en sappig, glanzend donkerrood van kleur en perfect om zo te eten. Maar ook geweldig om in een taartje te verwerken. Dus dat doen we bij deze, want het kersenseizoen is maar kort. Begin augustus is het alweer afgelopen, dus je moet er nú van genieten.
Met wie vind jij het goed kersen eten? Verras hem of haar met zo’n verrukkelijk kersentaartje.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE KERSENTAARTJES MET SCHUIMBODEM (8 – 10 STUKS)
Voor de meringue bodems:
- 4 eiwitten
- 130 gram fijne kristalsuiker
- 70 gram witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 eetlepel maizena
- 1 theelepel witte azijn
- mespuntje zout
- een bakplaat met bakpapier
Voor de room:
- 200 gram mascarpone (goed gekoeld)
- 200 ml crème fraîche
- 3 eetlepels fijne kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
Voor de kersentopping:
- 500 gram verse Nederlandse kersen
- extra nog ongeveer 25 kersen, mét steeltje
- 1 eetlepel citroensap
- 1 à 2 eetlepels maizena
- 3 eetlepels kristalsuiker
Verder:
- vetvrije beslagkom
- kersenontpitter (of een fles met smalle hals)
- een zeef
BEREIDING
Van de meringue bodems
- Verwarm de oven voor op 120 graden (110 graden voor een heteluchtoven)
- Teken (met behulp van een glas o.i.d.) op het bakpapier 8 tot 10 kleine cirkels; zorg ervoor dat er 1,5 tot 2 cm ruimte tussen de cirkels zit
- Klop de eiwitten op niet te hoge snelheid wit en stijf
- Mix er nu beetje bij beetje de kristalsuiker met de basterdsuiker en vanillesuiker doorheen en vervolgens de azijn en maizena. Het eiwitschuim moet mooi glanzend wit zijn en zo stijf dat je er ‘pieken’ uit kunt trekken en de kom op z’n kop kunt houden
- Schep het schuim met 2 lepels als bergjes op de cirkels, duw het wat platter en maak overal een kuiltje in
- Zet de bakplaat dan in de oven en draai de temperatuur direct terug naar 100 graden (90 graden hetelucht)
- Bak de schuimbodems in ongeveer 60 minuten droog aan de buitenkant maar nog ‘chewy’ van binnen
- Draai de oven uit en laat de bodems in de oven met een dichte deur volledig afkoelen
Van de room en de kersentopping
- Was de kersen en ontpit ze (mocht je geen kersenontpitter hebben, dan gaat het ook prima door ze met het steeltje naar beneden op een fles met smalle hals te zetten en er vervolgens van bovenaf met een (eet)stokje de pit met steeltje en al uit te duwen, die valt dan in de fles)
- Verwarm de ontpitte kersen met 1 eetlepel water in een steelpan op een laag vuur
- Zodra de kersen vocht gaan loslaten voeg je de suiker en het citroensap toe; laat het 5 tot 10 minuten sudderen, de kersen mogen niet kapot koken
- Zeef nu dit kersenmengsel en laat het sap nog wat inkoken en roer er dan de maizena door om het te binden
- Doe vervolgens de kersen er weer bij, schep nog even om en laat de kersencompôte dan volledig afkoelen
- Roer de crème fraîche samen met de mascarpone en de vanillesuiker los en voeg dan de suiker toe; mix even goed door
- Zet het roommengsel tot gebruik in de koelkast
- Schep op elke schuimbodem een lepel room en verdeel er vervolgens de kersencompôte overheen
- Maak elk kersentaartje af door er nog 2 of 3 kersen naast en bovenop te zetten
- Letterlijk de kers op de taart, meteen eten, hééérlijk!
En uiteraard geven we weer een theeadvies. Onze zomerthee T32 HOT SUMMER COOLDOWN smaakt echt perfect bij zo’n kersentaartje. En datzelfde geldt voor de heerlijke witte theemelange T09 WHITE SENSATION. Als je het nou echt romantisch wilt maken, kies dan voor T14 YOU ARE MY CUP OF TEA, lekker zoet.
Geniet ervan!
♥ MOnique