Omdat we op 7 juli World Chocolate Day vieren, hier een recept voor een verrukkelijke chunky chocoladetaart. Stevig, een beetje klef, lekker romig én met stukjes chocola en koek, kortom deze taart heeft alles waar je als chocoholic van droomt.
Er zijn maar heel weinig mensen die géén chocola lusten. De aanhangers van het levensmotto ‘Yes, I DO love cake and chocolate’ zijn echt ver in de meerderheid. Natuurlijk weet iedereen dat zo’n chocoladetaart een mega caloriënbom is met behoorlijk wat vet en suiker. Maar minstens zo belangrijk, chocola maakt ook gelukkig. En daar doen we het voor, zeker op World Chocolate Day!
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE CHUNKY CHOCOLADE TAART (12 – 14 STUKKEN)
Voor het chocolade beslag:
- 3 eieren
- 200 gram kristalsuiker
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 150 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 25 gram cacao
- zakje vanillesuiker
- mespunt zout
- 250 gram roomboter, ongezouten
- 100 gram melkchocola in stukjes (om te smelten)
- 100 gram pure chocola in stukjes (om te smelten)
- chocola in stukken (melk of puur, wat je het lekkerst vindt), ongeveer 100 gram
- stukjes koek (bijvoorbeeld Digestives of roomboterwafels), ongeveer 75 gram
- grofgemalen zout
Voor de roomvulling :
- 150 gram mascarpone
- 150 ml slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 eetlepels kristalsuiker
Voor de decoratie :
- koekjes of wafeltjes (in dit geval 7 Jules Destrooper boterwafels)
- 3 eetlepels karamelschenkstroop
- 25 gram gezouten roomboter
- geraspte chocola
Verder:
- springvorm van ongeveer 22cm doorsnee
- (steel)pan met dikke bodem
BEREIDING CHOCOLADE BODEM
- Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven)
- Vet de springvorm licht in en bekleed deze helemaal met bakpapier
- Zeef de bloem, het zout, de cacao en het bakpoeder en roer dit door elkaar met een garde
- Smelt in een pan met dikke bodem de roomboter en de stukjes melk- en pure chocola op laag vuur en haal de pan van het vuur als er nog een paar klontjes zichtbaar zijn
- Mix ondertussen de eieren, suiker en basterdsuiker 5 tot 10 minuten lang door elkaar tot een luchtig, lichtbeige mengsel
- Roer de vloeibare chocolade nog even goed door en voeg deze dan al mixend aan het eiermengsel toe tot een mooi beslag
- Spatel er dan met de hand de meel/cacao mix doorheen totdat dit geheel is opgenomen
- Vul de springvorm met het beslag en verdeel er de stukjes chocola, de stukjes koek en wat grof gemalen zout over en strijk het beslag weer enigszins glad
- Plaats de chocoladetaart in de oven en bak hem in ongeveer 40 minuten gaar; de bovenkant en de rand rondom zijn dan hard en krokant terwijl de binnenkant nog zacht is (maar niet helemaal vloeibaar)
- Haal de springvorm uit de oven en laat op een rooster volledig afkoelen tot kamertemperatuur
BEREIDING ROOMVULLING
- Klop de mascarpone even los met de vanillesuiker en voeg er dan de slagroom en de suiker aan toe
- Mix dit tot een stevig roommengsel en zet het tot gebruik in de koelkast
- Maak 3 eetlepels karamelstroop warm en roer hier de gezouten roomboter doorheen zodat er een vloeibare karamel ontstaat
OPMAKEN VAN DE CHUNKY CHOCOLADETAART
- Haal de afgekoelde chocolade taart uit de vorm, schep de room er overheen en steek hierin de wafels, eventueel in stukken gebroken
- Giet er nu met een dun straaltje de karamel overheen, strooi er nog wat chocoladeschaafsel bovenop en je kunstwerk is klaar. Om van te smullen!
Bij zo’n chuncky chocoladetaart drink je natuurlijk een kopje thee. Erg lekker hierbij is de zoete rooibos T20 LOVE YOU HONEY of onze zwarte thee met vanille T05 OH BLACK BETTY. En een verrassende aanrader is T12 ORIENTAL TEA TIME, een mooie groene Oolong thee.
Dat wordt genieten!
♥ MOnique