Voor iedereen die wild is van perziken, deze week een super maar simpel recept voor een wilde perziktaart. Dat ‘wilde’ moet je trouwens wel met een korreltje zout nemen, ook deze perziksoort wordt gewoon gekweekt.
Perziken horen bij de zomer. Als het goed is, zijn ze zacht en super sappig en ruiken ze heerlijk. En een wilde perzik, niet rond maar veel platter en met wit vruchtvlees, smaakt en ruikt nóg beter. Maar de perziken die je in Nederland koopt, zijn vaak nog te hard en dan is er van die aromatische perzikgeur helaas weinig te bespeuren. Jammer, zit je toch met de gebakken peren. Daarom moet je er gewoon gebakken perziken van maken, door ze in een taart te stoppen. Bij deze!
BENODIGDHEDEN VOOR EEN WILDE PERZIKTAART (10 – 12 PERSONEN)
Voor de taart:
- 125 gram koude roomboter, in blokjes
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 125 gram lichtbruine basterdsuiker
- mespunt zout
- 2 eieren, losgeklopt
- 6 of 7 wilde perziken (het geeft dus niet als ze nog een beetje hard zijn )
Voor de afwerking :
- 5 eetlepels abrikozen’jam’ met minder suiker (officieel mag je dit geen jam noemen)
- poedersuiker
- 100 ml slagroom
- 125 gram crème fraîche
- 1 zakje vanillesuiker
- naar smaak 1 of 2 eetlepels kristalsuiker
Verder:
- springvorm van 22 -24 cm doorsnee
BEREIDING TAART
- Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven)
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in
- Halveer de perziken en verwijder de pit en eventueel ook de schil
- Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder boven een beslag kom
- Wrijf hier met koele handen de roomboterblokjes doorheen totdat je deegkruimels krijgt
- Doe er dan de basterdsuiker bij en meng die er doorheen
- Voeg nu de losgeklopte eieren toe en kneed er een nogal plakkerig deeg van
- Duw het deeg goed uit over de bodem van de springvorm en prik er dan met een vork gaatjes in
- Nu druk je er in een cirkel de halve perziken in, met de bolle kant naar boven, en het midden vul je op met de laatste 2 helften
- Zet de vorm in de oven en bak de taart in 30 tot 40 minuten mooi goudbruin
BEREIDING ROOM
- Terwijl de taart in de oven staan mix je de crème fraîche even los met de vanillesuiker
- Voeg hier de koude slagroom en desgewenst de suiker aan toe en mix tot een stevige room
- Zet dit roommengsel tot gebruik in de koelkast
- Bestrijk de bijna afgekoelde taart met de abrikozenjam en strooi hier vervolgens wat poedersuiker overheen
- Snijd de perziktaart in stukken en serveer er een lepel room bij. Echt lekker!
Bij zo’n punt zelfgebakken perziktaart drink je natuurlijk een heerlijke thee. Wat dacht je van T32 HOT SUMMER COOLDOWN, onze friszoete zomerthee? Zowel koud als warm een prima match. Een andere aanrader is T09 WHITE SENSATION, een fruitige witte theemelange. Moet je echt eens proeven.
Dit is nou zomers genieten!
♥ MOnique