Op speciaal verzoek hier in Taart bij de Thee het recept van de sinaasappel mascarpone taart met blauwe bessen, de taart die al een tijdje op de homepage staat te pronken. En daar staat-ie niet voor niks natuurlijk. Hij ziet er namelijk niet alleen heerlijk en super fotogeniek uit – het oog wil immers ook wat – maar hij ís ook echt heel erg lekker. Je denkt misschien dat het een enorme uitdaging is om zo’n taart te maken, maar dat valt echt reuze mee.
Loopt het water je al in de mond? Gauw beginnen dan.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE SINAASAPPEL MASACARPONE TAART (12–16 PERSONEN)
Voor de cake:
- 200 gram kristalsuiker
- 60 ml agavesiroop
- 230 ml olijfolie
- 3 eieren
- 325 gram bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel baking soda
- mespunt zout
- 2 hele sinaasappels, geschild
- sap van 2 sinaasappels
- wat extra agavesiroop
Voor de vulling:
- 400 gram mascarpone
- 300 ml slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker
- 50 gram kristalsuiker
Voor de topping:
- blauwe bessen
- gehakte pistachenoten (ongezouten)
- 25 ml agavesiroop
Verder:
- 2 springvormen van ongeveer 20-22 cm doorsnee
- een blender
BEREIDING
Van de cake:
- Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven)
- Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de rand in
- Snijd de sinaasappels in stukken en maal deze samen met de agavestroop in de blender tot een pulpachtig sinaasappelsap
- Mix in een beslagkom de suiker, de eieren en de olijfolie goed door elkaar tot een gladde massa
- Voeg nu de sinaasappelpulp toe en mix weer goed door
- Roer er tenslotte de bloem met het bakpoeder, de baking soda en het zout doorheen tot een egaal beslag
- Verdeel het beslag over de 2 springvormen en bak de cakelagen in ongeveer 35 minuten gaar
- Haal de cakes dan uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster
- Pers ondertussen de 2 sinaasappels en laat het sap in een kleine pan tot ongeveer de helft inkoken; voeg hier wat agavesiroop aan toe en laat goed afkoelen
- Prik met een satéprikker een flink aantal gaatjes in de platte kant van de cakes en giet hier het ingekookte sap overheen; laat het er goed intrekken
- Pak de cakes vervolgens in folie en leg ze een dag in de koelkast. Zo worden ze lekker ‘sticky’
De vulling en de opbouw van de mascarpone taart:
- Roer de mascarpone even los en voeg de koude slagroom, de suiker en de vanillesuiker toe
- Mix dit mengsel tot een stevige room; let wel op dat je de room niet ‘kapot’ slaat
- Zet het mascarponeroommengsel een uurtje in de koelkast om goed te laten opstijven
- Haal dan de cakes en de room uit de koelkast om de sinaasappel mascarpone taart op te bouwen
- Leg een laag cake met de bolle kant naar beneden op een taartplateau of groot bord
- Bestrijk de cake met helft van de room
- Leg hier nu de 2e cakelaag bovenop met de bolle kant naar boven en smeer hier de rest van de room overheen
- Strooi er nu de gehakte pistachenoten en de blauwe bessen overheen
- Tenslotte druppel je de agavesiroop in dunne straaltjes over de taart heen en je pronkstuk is klaar!
Je kunt deze sinaasappel mascarpone taart prima 2 dagen in de koelkast bewaren. Hij wordt er alleen maar lekkerder van!
Omdat deze taart toch een beetje het uithangbord van Taart bij de Thee is, krijg je er uiteraard een thee advies bij. Heel toepasselijk én lekker hierbij is T22 ORANGE IS THE NEW BLACK. Maar ook met T08 JOYFUL JASMINE is het echt een bijzonder smaakvolle combinatie. Eet smakelijk en geniet ervan!
♥ MOnique