Deze week in Taart bij de Thee een recept voor sinaasappelcake met lemon curd. Omdat het nog een hele tijd duurt tot de zomer z’n intrede doet en iedereen altijd ‘happy’ wordt van een ‘hint of citrus’. Zo komen we de winter wel door.
Deze sinaasappelcake is gestapeld en je bakt ‘m niet in een cakevorm maar op een bakplaat of in een groot bakblik. Hij is lekker luchtig én er zit voor de verandering géén boter in. Bovendien is het een gemakkelijk recept dat snel klaar is. Klinkt goed toch?
Aan de slag dan maar.
BENODIGDHEDEN VOOR DEZE SINAASAPPELCAKE (15 STUKKEN)
Voor het cakebeslag:
- 4 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker
- 220 gram fijne kristal suiker
- 1/3 theelepel zout
- 2 grote sinaasappels
- 170 ml zonnebloemolie
- 145 ml volle yoghurt
- 225 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
Voor de afwerking
- ½ pot lemon curd
- 2 eetlepels gemalen kokos
Verder:
- een rechthoekig bakblik of bakplaat van ongeveer 38×30 cm
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven)
- Vet de bakplaat licht in en bekleed deze met bakpapier
- Boen de sinaasappels goed schoon en rasp de schil van één sinaasappel er rondom af
- Snij deze sinaasappel dan doormidden en pers hem uit
- Mix de eieren, suiker, zout en vanillesuiker minimaal 5 minuten door op hoge snelheid zodat er een volumineus, luchtig mengsel ontstaat
- Voeg nu de zonnebloemolie en yoghurt toe aan het eiermengsel en mix weer goed door
- Zeef de bloem met het bakpoeder en schep dit in gedeelten door het mengsel totdat de bloem goed is opgenomen
- Giet het beslag in het bakblik, strijk glad en plaats het bakblik in de oven
- Bak de cakelaag in 25 minuten gaar
- Neem het blik uit de oven, laat een paar minuten afkoelen en keer de cakelaag dan om op een rooster met bakpapier
- Laat goed afkoelen (dit gaat vrij snel)
- Bestrijk de cake dan met een dun laagje lemoncurd en snijd hem doormidden in 2 gelijke rechthoeken (snijd de hoeken of buitenste randen eventueel nog wat bij)
- Leg de 2 delen op elkaar en bestrooi de bovenkant met de gemalen kokos
- Trek met een zesteur of een scherp mesje 15 reepjes van 3 à 4 cm lang uit de schil van de 2e sinaasappel (pers hem dan uit en drink dit sap gewoon lekker op, goed voor de vitamine C!)
- Verdeel de sinaasappelcake tenslotte in 15 min of meer vierkante stukken en leg op elk stukje een sinaasappelschilletje. Ziet er gewoon leuk uit. Niets meer aan doen verder.
En welke thee drinken we bij deze taart? Wat dacht je van T22 ORANGE IS THE NEW BLACK of – hoe toepasselijk – T18 HAPPY WITH A HINT OF CITRUS? Maar ook een heerlijke muntthee zoals T13 DOUBLE MINT FOR ME is een prima match bij deze sinaasappelcake. Lekker, geniet ervan!
♥ MOnique