Wat is er nu lekkerder dan gewone hollandse appeltaart, zelfgebakken natuurlijk. Wie lust die nou niet? Een taart zonder poespas, zoals je oma hem al maakte. Lekker nostalgisch en nog altijd verrukkelijk. Gewoon het recept volgen. Niks meer aan doen verder. (Nou ja, als je een slagroomliefhebber bent, hou ik je niet tegen; appeltaart mét een flinke dot slagroom mag hoor.)
En hoewel je geduld behoorlijk op de proef wordt gesteld – alleen al de geur als-ie uit de oven komt – deze hollandse appeltaart is echt het allerlekkerst als je hem na het bakken nog een dag laat staan. Ben benieuwd of dat lukt … Eet smakelijk in ieder geval.
BENODIGDHEDEN VOOR EEN HOLLANDSE APPELTAART VOOR 10-12 PERSONEN
Voor het deeg:
- 200 gram roomboter (koud, in stukjes gesneden)
- 200 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 400 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder)
- 1 ei, losgeklopt
- 1 mespunt zout
- 15 gram paneermeel
- 1 eetlepel custardpoeder
- een springvorm van 24 cm
Voor de vulling:
- 1,5 tot 2 kilo zoetzure (hollandse) appels, zoals goudreinetten
- 3 eetlepels kristalsuiker
- 2 theelepels kaneel
BEREIDING
- Verwarm de oven voor op 170 graden (155 graden voor een heteluchtoven)
- Vet de springvorm in
- Meng de roomboter, basterdsuiker, vanillesuiker, het bakmeel, zout en 2/3 van het ei door elkaar en kneed met koude handen (of in de keukenmachine) alles goed door elkaar tot een stevig deeg
- Leg het deeg eventueel even in de koelkast
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in schijfjes
- Meng hier de kaneel en de suiker doorheen
- Verdeel het deeg in 3 stukken
- Rol 1 deel uit tot een cirkel zo groot als de springvorm en bedek hiermee de bodem van de vorm
- Rol het 2e deel uit om de opstaande rand van de vorm mee te bekleden
- Meng het paneermeel met het custardpoeder en strooi dit over het deeg op de bodem
- Vul de vorm nu met de appelschijfjes
- Rol nu het laatste deel deeg uit en snijd hier reepjes van om hiermee de appelschijfjes kruislings te bedekken
- Bestrijk deze deegreepjes tenslotte met het overgebleven eimengsel
- Bak de taart nu in ongeveer 60 minuten goudbruin
- Haal de appeltaart dan uit de oven en laat hem eerst 30 minuten afkoelen voordat je de rand verwijdert; laat hem dan verder afkoelen
Deze hollandse appeltaart is in deze tijd van het jaar nog lekkerder in combinatie met een kop heerlijk warme thee, zoals T34 A WARM WINTER WELCOME. Maar natuurlijk kun je er ook in de lente of de zomer van smullen. Kies dan bijvoorbeeld voor de frisse witte theemelange T09 WHITE SENSATION.
Dit is echt genieten.
♥ MOnique